Úvod Zariadenia 8K je čoraz dostupnejšia technológia: Ktoré zariadenia ho podporujú?

8K je čoraz dostupnejšia technológia: Ktoré zariadenia ho podporujú?

4K bude musieť ustúpiť stranou. Technologickú špičku predstavuje 8K.

0

Svet technológií nikdy nespí. Časy, keď sme fotili 2 Mpx smartfónovými fotoaparátmi alebo hrali hry na monitoroch s rozlíšením 800 x 600 už dávno pominuli. Rok 2020 bude opäť rekordným. Na trh prídu zariadenia, ktoré budú definovať to, čo je moderné a nebudú to len smartfóny.

Televízory

Rozlíšenie 8K sa do povedomia širokej verejnosti dostalo hlavne vďaka výrobcom televízorov. 8K UHD televízory sme prvýkrát videli ešte pred niekoľkými rokmi, no až teraz sa skutočne dostávajú na (hlavne cenovú) úroveň, kedy začínajú byť zaujímavé aj pre bežného spotrebiteľa.

samsung

Jedným z výrobcov, ktorí pripravuje 8K televízory od samotného začiatku a ktorý sa ich produkciu chystá navýšiť aj v tomto roku, je Samsung. Jeden z najlepších panelov, aký je momentálne dostupný predstavuje model Samsung QE65Q900R. Dostupné sú však aj lacnejšie modely s rovnako vysokým rozlíšením. To, prečo 8K stojí za to, sme rozobrali v samostatnom článku. V skratke však ide hlavne o pôžitok z obrazu tak jemného, že nevidíte ani jeden samostatný pixel. Sú to naozaj zariadenia budúcnosti, ktoré si môžete kúpiť už dnes.

Smartfóny

Vylepšovaniu nepodliehajú len samotné obrazovky, ale aj iné časti zariadení. 8K displej by bol k ničomu, ak by ho nevedel spracovať procesor alebo nasnímať fotoaparát. V roku 2020 očakávame obrovský posun vpred hlavne vo fotoaparátoch.

Samsung Galaxy S20, 20+ a S20 Ultra. Foto: winfuture.de

Lídrami budú opäť najviac rešpektovaní výrobcovia, ako napríklad Samsung či ďalší. Tí svoje zariadenia môžu vybaviť senzormi schopnými nasnímať 8K obraz alebo 4K obraz s podstatne vyšším snímkovaním.

Konzoly

V tomto roku sa konečne dočkáme nových verzií obľúbených herných konzol, ktoré so sebou prinesú celú hromadu vylepšení. Medzi tie hlavné patrí pochopiteľne vyšší výkon, rýchlejšie načítavanie hier a schopnosť lepšieho grafického spracovania hier. PlayStation 5 aj Xbox Series X budú dostupné pred Vianocami 2020.

Foto: Notebookcheck.net

Microsoft aj Sony svoje konzoly podľa všetkého vybavili ešte jedným vylepšením – schopnosťou zobrazovať až 8K obsah. Momentálne síce nie je jasné, akým spôsobom to konzoly dokážu, no jedno je jasné. Tak populárne kusy elektroniky určite zvýraznia výhody 8K televízorov.

Fotoaparáty a kamery

Do sveta 8K rozlíšenia sú samozrejme zapojené aj fotoaparáty a kamery. Sú to práve tieto zariadenia, ktoré tvorcom dávajú možnosť vytvoriť obsah, ktorý všetci milujeme. 8K rozlíšenie bolo doteraz doménou špičkových kamerových systémov, napríklad od RED, ktorý svoju prvú 8K kameru predstavil ešte v roku 2015.

Kamery od RED natáčajú 8K video

S pribúdajúcimi rokmi sa pomaly ale isto do vyššieho rozlíšenia začali zamotávať aj ďalší výrobcovia. Ich zoznam postupne narastá a rovnako narastá aj počet dostupných modelov.

Tí z vás, ktorí radi natáčajú videá 8K budú milovať. Tvorcom obsahu dáva vyššie rozlíšenie väčšiu voľnosť. Ako Dan Duran, jeden z predstaviteľov RED povedal, pri natáčaní Full HD alebo 4K videa na kamere so schopnosťami 8K videa badali viac digitálneho šumu a celkovo menej kvalitný obraz. Tam to však nekončí. Veľké štúdia už začínajú remastrovať staršie filmy do 12K rozlíšenia.

Takže áno, svet 8K zariadení je bližšie než kedykoľvek predtým. Štyrikrát viac pixelov v porovnaní so 4K robí divy, to nám môžete veriť.