Úvod Zariadenia Fitbit má hodinky a náramky, ktoré sú schopné merať okysličenie krvi

Fitbit má hodinky a náramky, ktoré sú schopné merať okysličenie krvi

3
Fitbit
Zatiaľ posledný model Fitbit Ionic © Marek Urban

Spoločnosť Fitbit má vo svojom portfóliu niekoľko modelov inteligentných hodiniek a náramkov, ktoré sú schopné zaznamenávať údaje o zdraví a fyzickej aktivite.

Výrobca schopnosti vybraných modelov rozširuje o funkciu monitorovania saturácie krvi kyslíkom. S novou funkciou by sa mali stretnúť vlastníci hodiniek a náramkov Versa, Versa Lite, Versa 2, Ionic a Charge 3.

fitbit versa
Model Fitbit Versa a jeho optické snímače

Tieto zariadenia už sú vybavené hardvérom a senzormi, ktoré dokážu vykonávať pulznú oximetriu (SpO2). Výrobca však funkciu aktivoval až teraz, čím napríklad predbehol hodinky Apple Watch. Aktiváciu Fitbit potvrdil pre server CNET.

Ešte predtým o nej informoval TizenHelp a užívatelia na komunitnom fóre Reddit.

Snímka z aplikácie Fitbit

Hodinky a náramky Fitbit úroveň okysličenia krvi len odhadujú, napriek tomu by mali vedieť odhaliť neprirodzenú hladinu, ktorá môže indikovať možné zdravotné problémy. Meranie počas spánku by mohlo napríklad odhaliť syndróm spánkového apnoe – opakované zastavenie dýchania počas spánku.

Vlastníkom podporovaných hodiniek sa v aplikácii Fitbit zobrazí nový graf s informáciami o saturácii kyslíkom. Je možné, že sa graf zobrazí až po aktualizácii aplikácie, ktorá by mala byť dostupná teraz, resp. v najbližších dňoch. Ako SpO2 graf vyzerá, vidíte na snímke v texte.

Zatiaľ nie je jasné, či sa aktivácia SpO2 týka len USA, alebo aj ostatných častí sveta, kde sa hodinky predávajú. Snáď ju výrobca sprístupní všetkým zákazníkom.