Úvod Novinky EÚ tlačí na výrobcov smartfónov: Univerzálne nabíjačky vraj znížia odpad

EÚ tlačí na výrobcov smartfónov: Univerzálne nabíjačky vraj znížia odpad

0

Čím viac rôznych štandardov nabíjania máme na trhu, tým viac odpadu vzniká. Členovia Európskeho parlamentu chcú preto vypracovať legislatívu, ktorá by prinútila výrobcov spotrebnej elektroniky, aby k svojim produktom ponúkali univerzálne nabíjačky.

Z aktuálnych pomerov v mobilnom priemysle by mnohí usúdili, že ten, koho sa to najviac týka, je spoločnosť Apple. Opačný breh rieky s operačným systémom Android a ďalšími zariadeniami má predsa už roky zaužívaný univerzálny štandard USB – kedysi bol stredobodom microUSB, dnes ním je USB C. Tentokrát ale nie je reč o portoch v smartfónoch či nabíjacích kábloch, ale o samotných adaptéroch.

Na novinku upozornil web The Verge.

Ak si dnes zaobstaráte iPhone 11 Pro alebo Pro Max, v balení si nájdete 18 W adaptér s USB C portom, a to vrátane kompatibilného káblu. Ak by teda Európsky parlament predsa len zakročil a priniesol záväzný dokument, Apple sa podľa všetkého nemusí ničoho báť, pričom to isté možno povedať i o ďalších renomovaných výrobcov z mobilného priemyslu.

Menej odpadu

Cieľ iniciatívy spočíva v snahe znížiť tvorbu elektronického odpadu. Legislatíva podľa všetkého vytvorí akúsi univerzálnu podobu adaptérov pre mobilné zariadenia, aby tým uľahčila spotrebiteľom život. To inými slovami znamená, že bude vyžadovať od výrobcov elektroniky nabíjačky, kam možno pripojiť kábel s čoraz populárnejším USB C konektorom.

„Na základne odhadov vieme, že staré nabíjačky vytvárajú ročne viac ako 51 000 ton elektronického odpadu,“ uvádza newsletter Európskeho parlamentu, pričom dodáva, že uznesenie zaznie počas „nadchádzajúceho plenárneho zasadnutia.“