Úvod Konkurencia Apple Apple bije na poplach: EÚ chce zakázať náš konektor, spomalí to inovácie!

Apple bije na poplach: EÚ chce zakázať náš konektor, spomalí to inovácie!

1

Po tom, ako EÚ navrhla zjednotenie nabíjačiek smartfónov a ďalších zariadení sa oči upriamili na americkú spoločnosť Apple. Tá sa štandardnému konektoru USB C bráni zubami nechtami (až na malé výnimky). Apple sa po krátkej odmlke odhodlal návrh komentovať. Neprekvapivo má k návrhu niekoľko pripomienok. Návrh podľa spoločnosti „spomalí inovácie“ a znepríjemní život miliónom ľudí.

Európska únia začiatkom mesiaca predostrela návrh legislatívy, ktorá by výrobcom spotrebnej elektroniky prikázala využívať jeden štandardizovaný konektor. Jeden štandard namiesto niekoľkých by neocenili len spotrebitelia, ale aj životné prostredie. Ročne by sa totiž ušetrilo až 51 000 ton elektronického odpadu.

Zatiaľ čo väčšina výrobcov Android smartfónov už dávno používa USB C, Apple vo svojich smartfónoch aj naďalej používa vlastný Lightning konektor. Jedinými zariadeniami, ktoré prešli na USB C sú najnovšie modely tabletov iPad Pro.

Ak zrušíme Lightning, nahneváme milióny ľudí

Apple EÚ odkazuje, že ak by prešli z Lightning na štandardizovaný konektor, znepríjemnilo by to život miliónom ľudí po celom svete a vytvorilo by to „nebývalé množstvo“ odpadu.

Veríme, že regulácia, ktorá výrobcov núti využívať rovnaký konektor zabudovaný do všetkých smartfónov, inovácie namiesto zrýchľovania skôr spomaľuje. Takáto zmena by uškodila zákazníkom v Európe a ekonomike ako takej,“ odpovedá Apple. „Veríme, že komisia bude pokračovať v hľadaní riešenia, ktoré nebude spomaľovať schopnosť inovovať v mobilnom priemysle,“ dodáva.

Vlastná štúdia

Apple si objednal vlastnú štúdiu zameranú na využívanie niekoľkých typov nabíjačiek. V nej sa zistilo, že až 49 % domácností pracuje s niekoľkými typmi konektorov, no len 0,4 % Európanov v tom vidí problém.

Štúdia okrem toho tvrdí, že prechod na jeden štandardizovaný konektor bude stáť až 1,5 miliardy eur, teda oveľa viac než očakávaných 13 miliónov eur.

Aj napriek silnej obhajobe sa očakáva, že Apple budúci rok v iPhonoch vymení Lightning konektor za USB C a pár rokov na to dokonca nabíjací konektor z výbavy svojich smartfónov vyradí úplne. iPhony budúcnosti totiž majú spoliehať výhradne na bezdrôtové nabíjanie.