Úvod Výrobcovia Huawei Huawei nezastavuje: Má namierené na 1. priečku výrobcov smartfónov!

Huawei nezastavuje: Má namierené na 1. priečku výrobcov smartfónov!

Z trónu chce zosadiť Samsung.

1

Niekedy v roku 2016 spoločnosť Huawei vyrukovala s ambicióznym plánom stať sa do roku 2021 najväčším výrobcom inteligentných mobilných telefónov na svete.

Huawei mal v roku 2015 len 5,5-percentný podiel na trhu (3. miesto) so smartfónmi, aj preto sa následné vyjadrenie zaknihovalo do kategórie tých odvážnejších. Súčasná situácia na trhu ukazuje, že výrobca nemusí byť od splnenia cieľa ďaleko.

Periodikum The Korea Herald odhaduje, že Huawei do konca tohto roka doručí svojim zákazníkom 251 miliónov smartfónov, vďaka čomu by obsadil približne 17,7 percent trhu. Skončil by tým pádom druhý, hneď za juhokórejským výrobcom Samsung.

Samsung má podľa odhadov ukončiť rok s 21,3-percentným podielom na trhu a s objemom expedovaných zariadení v počte 323 miliónov kusov. Odhady autorov vychádzajú z údajov analytickej spoločnosti Strategic Analytics.

Medzera medzi spoločnosťami Huawei a Samsung by tak bola z hľadiska odhadovaných trhových podielov zatiaľ najtesnejšia (3,6 percenta). Na konci minulého roka predstavoval rozdiel medzi oboma spoločnosťami necelých 6 percent. Samsung v roku 2018 obhospodaroval 20,3 percenta trhu, Huawei 14,4 percenta trhu.

huawei Mate 30 Pro
Foto: Huawei

Huawei v tohtoročnom raste nezastavili ani sankcie zo strany USA, aj keď príjemné určite nie sú. Výrobca za rast vďačí hlavne domácemu čínskemu trhu, kde záujem o jeho produkty vzrástol. Úspešná je na tamojšom trhu aj posledná vlajková loď Mate 30 Pro, ktorá sa v Európe až na výnimky nepredáva.

Ak bude Huawei v budúcom roku v nastolenom tempe pokračovať, do roku 2021 by skutočne mohol zosadiť z trónu trhovú jednotku, spoločnosť Samsung. Súboj to môže byť tesný.

Tabuľkové 3. miesto zatiaľ predbežne patrí Apple. Analytici odhadujú, že do konca tohto roka spoločnosť dodá na trh 193 miliónov kusov smartfónov iPhone a pripíše si 13,6-percentný podiel na trhu.

Apple ale exceluje v kategórii nositeľných zariadení. Hodinky Apple Watch a bezdrôtové slúchadlá AirPods sú užívateľmi najžiadanejšie.