Úvod Konkurencia Apple Apple obhajuje drahé opravy svojich zariadení: Na servise prerábame!

Apple obhajuje drahé opravy svojich zariadení: Na servise prerábame!

0
Tim Cook - šéf spoločnosti Apple

To, že sú produkty od Apple drahé, vedia asi všetci. O tom, že sú drahé aj opravy, sa presvedčili mnohí, ktorým telefón spadol. Tak napríklad za opravu displeja iPhone 11 Pro Max si Apple účtuje slušných 329 dolárov (približne 300 € bez DPH).

Ak zničíte aj zadnú stranu zariadenia, Apple si vypýta 599 dolárov (540 € bez DPH). Apple sa však bráni. Na servise zariadení vraj nezarába, informoval server PhoneArena.

Zariadenia nevyrábame tak, aby sa nedali opraviť

Zaujímavé informácie vyplývajú z výpovede právnika Apple, Kyla Andeera, ktorého predvolal protimonopolný úrad. Apple totiž čelí vážnemu obvineniu vo veci návrhu zariadení tak, aby sa nedali opraviť. Hnutie, ktoré sa snaží usvedčiť Apple je známe ako Right to Repair (právo na opravu) a netýka sa len Apple. Užívateľom tak neostáva nič iné ako zobrať zariadenie do servisného centra Apple a za nákladnú opravu zaplatiť.

Andeer tvrdí, že ceny za servis sú adekvátne. Zaručujú totiž kvalitnú a bezpečnú opravu, ktorú 3. strany (neautorizované servisy), resp. samotní užívatelia nedokážu zaručiť. Moderné smartfóny sú komplikované zariadenia, pri ktorých jedna uvoľnená skrutka môže spôsobiť prepichnutie batérie a následné prehriatie či dokonca vznietenie batérie.

Na opravách zariadení prerábame

Právnik ďalej pokračoval v obhajobe tvrdením, ktoré prekvapilo mnohých. Apple vraj na servisných zákrokoch prerába. „Náklady na opravy u Apple od roku 2009 sústavne prevyšujú príjmy, ktoré z nich Apple inkasuje,“ uviedol.

Či je na tom niečo pravdy bude teraz vyšetrovať protimonopolný úrad v Spojených štátoch. O celom prípade ešte budeme informovať.