Úvod Zaujímavosti Pokrok aký sa často nevidí: Experti zlepšili dosah Wi-Fi o 60 metrov...

Pokrok aký sa často nevidí: Experti zlepšili dosah Wi-Fi o 60 metrov len za pomoci softvéru

9
wifi

Skupinka vedcov z viacerých amerických univerzít prišla na spôsob, ako zlepšiť pokrytie štandardnej Wi-Fi siete aj bez použitia dodatočného hardvéru. A to až o niekoľko desiatok metrov.

Experiment, ktorý zrealizovali, prebehol úspešne. To znamená, že nie je reč iba o teórii, ale niečom, čo skutočne existuje a dokonca aj funguje. Prezentácia inovácie prebehla počas podujatia MobiCom 2019.

Nový softvér dokáže prostredníctvom modifikácie už existujúceho Wi-Fi protokolu zlepšiť pokrytie bezdrôtovou sieťou o viac ako 60 metrov. Nepotrebuje k tomu dokonca ani žiadny dodatočný hardvér. Vystačí si úplne sám.

ONPC protokol

Vedci mu hovoria ONPC (On-Off Noise Power Communication) protokol a jeho šírenie môže prebiehať cez OTA aktualizáciu. Medzi podporované zariadenia vraj teoreticky patria všetky kúsky, ktoré disponujú Wi-Fi konektivitou. Routre v našich domácnostiach nie sú teda žiadnou výnimkou.

Vyššie spomínaná modifikácia je potrebná z toho dôvodu, aby bolo možné udržať signál pri rýchlosti aspoň 1 bit za sekundu. Za bežných okolností by s tým bol problém.

„Štandardná Wi-Fi na udržanie signálu požaduje rýchlosť aspoň 1 megabit za sekundu,“ píše TechSpot. Ak by sme 1 megabit premenili na bity, získame číslo 1 000 000.

Experiment zahŕňal kombináciu nového protokolu, aplikácie s názvom Stayin‘ Alive a jedného zariadenia. Čo sa týka výsledku, tak vedci touto taktikou rozšírili štandardné Wi-Fi pokrytie o slušných 67 metrov. Keď aplikácia zaznamenala stratu Wi-Fi signálu, začala prenášať dáta cez ONPC.

„To najlepšie na tejto technológii je, že za ňou stojí softvér“, uviedol Phil Lundrigan, jeden z členov vedeckého tímu.

Aj mobilné siete a Bluetooth

Technológia nie je limitovaná iba na Wi-Fi siete, čo znamená, že ju možno obdobne využiť aj pri mobilných sieťach alebo Bluetooth konektivite. Momentálne ale nič bližšie nevieme.

Čo sa týka aplikácie v praxi, ONPC protokol môže pomôcť s akceleráciou rozmachu internetu vecí (Internet of Things). Ak zaujme výrobcov hardvéru, o čom niet už teraz žiadnych pochýb, elektrické zariadenia okolo nás ponúknu Wi-Fi konektivitu s naozaj nadštandardným dosahom.

Odborníci tvrdia, že z ich výtvoru budú spočiatku benefitovať najmä systémy pre monitorovanie kvality vzduchu alebo garážové senzory pre automatizované otváranie dverí.