Úvod Aplikácie VIDEO test: Tmavý režim má obrovský vplyv na batériu. Toľkoto % dokáže...

VIDEO test: Tmavý režim má obrovský vplyv na batériu. Toľkoto % dokáže ušetriť!

0

Rok 2019 sa z pohľadu aplikácií a dizajnového prevedenia systémov určite zapíše ako rok tmavého režimu. Do tmavých farieb sa postupne neprezliekajú len najpopulárnejšie aplikácie, ale aj celé systémy. Motivácia, prečo pripraviť takto navrhnuté aplikácie je pritom jasná. Čierna farba je príjemnejšia na oči a okrem toho šetrí energiu.

Pri starších LCD displejoch je síce využitie konkrétnej farby zanedbateľné, pri OLED displejoch, ktoré využíva čoraz väčší počet zariadení to už tak jedno nie je. OLED panely totiž fungujú výrazne inak. Pri LCD displejoch je podsvietenie zapnuté pri svetlých aj pri tmavých farbách. OLED, naopak, dokáže pixely aktivovať jednotlivo. Pri čiernej farbe tak ostávajú vypnuté úplne.

To, aký veľký rozdiel prináša tmavý režim aplikácií sa rozhodol otestovať YouTuber známy vďaka svojmu kanálu PhoneBuff. Na test využil dva rovnaké smartfóny iPhone 11 Pro s nainštalovaným iOS 13. Pochopiteľne, v teste boli len aplikácie, ktoré podporujú svetlý aj tmavý režim, aby ich vedel porovnať.

Výsledok prekvapil nielen samotného tvorcu videa, ale aj nás. Keď sa zariadenie, ktoré pracovalo so svetlými aplikáciami vyplo, na druhom iPhone, na ktorom bežali len tmavé aplikácie ostávalo ešte slušných 30 % batérie. To je dosť na to, aby tmavý režim skutočne dával zmysel.

Čakali ste takýto veľký rozdiel? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!