Úvod Zaujímavosti Solárna strecha od Tesly: Rovnaká cena ako škridle so solárnym panelom, no...

Solárna strecha od Tesly: Rovnaká cena ako škridle so solárnym panelom, no neporovnateľne výkonnejšia

1

Americká firma Tesla začala ponúkať novú solárnu strechu. Tretia generácia má vraj všetko na to, aby prerazila v hlavnom spotrebiteľskom prúde. Je krajšia, praktickejšia a cenovo dostupnejšia ako klasická škridla s panelom.

Novinku nájdete na oficiálnej web stránke produktu, kde možno okrem iného zadať adresu, aby systém vypočítal presnejšiu cenu. Na Slovensku ale príliš nepochodíte, pretože u nás zatiaľ nepôsobia.

Tesla má momentálne v ponuke iba čierne prevedenie z tvrdeného skla, vďaka ktorému je podľa slov výrobcu až 3-násobne silnejšie ako štandardné škridle. Odhadovaná životnosť dosahuje 25 rokov a je krytá rovnako dlhou zárukou.

V Spojených štátoch amerických stojí takmer 186 metrov štvorcových vrátane 10 kW solárnej kapacity okolo 42 500 dolárov. Ide o cenovku bez akéhokoľvek finančného príspevku od štátu. Miestni si môžu uplatniť dodatočnú zľavu vo výške až 8 550 dolárov, čo znamená, že v konečnom dôsledku zaplatia iba 33 950 dolárov.

Tretia generácia solárnej strechy
Tretia generácia solárnej strechy

Výrobca nezabudol ani na priame cenové porovnanie s prémiovou škridlou z betónu, na ktorej je umiestnený klasický solárny panel. Takáto kombinácia je podľa dát z Homewyse zhruba rovnako drahá ako tretia generácia solárnej strechy z dielne Tesly. Preto má od nej Elon Musk tak veľké očakávania.

Tesla a 1 000 striech za týždeň

Tretia generácia sa okrem iného vyznačuje i svojou jednoduchosťou. Preto ju možno ľahko vyrobiť a rýchlo nainštalovať. Bez týchto dvoch dôležitých faktorov by nemala príliš veľkú šancu preraziť v hlavnom spotrebiteľskom prúde.

Jednoduchý dizajn solárnych škridiel z tvrdeného skla umožní Tesle behom jedného týždňa priniesť na svet až okolo 1 000 nových striech, informuje TechCrunch. Keďže počítajú s veľkým dopytom, musia mať pripravené adekvátne výrobné a montážne kapacity, aby stíhali vybavovať objednávky.

Inštalácia prvých solárnych systémov započne už v priebehu nadchádzajúcich týždňov.