Úvod Samsung Samsung Galaxy S11 Samsung Galaxy S11: Chystá sa vraj senzor, ktorý dokáže zmerať zloženie potravín!

Samsung Galaxy S11: Chystá sa vraj senzor, ktorý dokáže zmerať zloženie potravín!

1

Samsung si nedávno podal žiadosť o udelenie patentu pre zariadenie vybavené malým spektrometrom. Vzhľadom na to, že nás od uvedenia Galaxy S11 delí ešte pár mesiacov, je možné, že neznámym zariadením je práve chystaná vlajková loď, informoval server LetsGoDigital.

V patentovej prihláške výrobca spomína práve možnosť merať zloženie potravín či pomer cukru v ovocí. Výrobca malého spektrometra SCiO, ktorého technológia sa už objavila aj v smartfóne, ďalej špecifikuje, že zariadenie dokáže analyzovať napríklad zloženie liekov, pre rozpoznanie falzifikátov. Tam to však nekončí, špeciálny senzor dokáže analyzovať aj samotné ľudské telo.

Predstavte si, že vám váš telefón povie, v akej kondícii je vaša pokožka (vlhkosť, a pod.), aký je UV index, aká je vlhkosť vzduchu a všetky tieto dáta v detailnej analýze. Senzor tiež dokáže merať telesný tuk, rýchlosť tepu, telesnú teplotu a okysličenie krvi.

V telefóne už v roku 2017

Telefón so zabudovaným spektrometrom sa objavil už na CES 2017, kde novinári potvrdili schopnosti malého senzora. Pochopiteľne, technológia sa za ten čas stihla posunúť dopredu, takže môžeme čakať aj vylepšené merania.

Foto: LetsGoDigital

Redaktori servera PhoneArena, ktorí sa so spektrometrom mali možnosť zoznámiť už v roku 2017 jeho schopnosti opisujú takto: „Okrem možnosti získania rôznych informácií o ovocí a zelenine spektrometer funguje aj pri mliečnych výrobkoch. Dokáže poskytnúť dáta o počte kalórií a tuku. Okrem toho vie zistiť podiel kakaa v čokoláde, alkoholu v nápojoch či proteíne, tukoch a kalórií v surových rybách, hydine, hovädzine či bravčovine“.

To či sa Samsung spektrometer rozhodne nasadiť v Galaxy S11 alebo či ho najskôr otestuje v zariadení radu Galaxy A je nateraz neznáme. Celkom úsmevne sa na to však pozerá komunita, ktorá rada dopraje prírodné cigarety. Obdivujú hlavne to, že si už vďaka špekulantom nekúpia oregano alebo drvenú vňať z ananásu. Jedno je teda jasné – využití je naozaj veľa.