Pozn. red.: Táto recenzia bola pôvodne publikovaná na webe TECHBYTE.sk.

V našej redakcii už netestujeme len nové smartfóny, ktoré by vás mohli zaujímať, ale aj rôznych pomocníkov do domácnosti, ktoré medzi technologické vychytávky rozhodne patria.

Tentokrát k nám zavítal bezdrôtový vysávač od Xiaomi s názvom JIMMY JV53. Už pri jeho preberaní od kuriéra sme si okamžite všimli naozaj nízku váhu a spratnosť balenia. Preblyslo mi hlavou, či sa nám vysávač cestou niekam nezatúlal, pretože nie je možné, aby bol vysávač aj spolu s nadstavcami a balením taký ľahký.

Všetko však bolo v poriadku. Vysávač dorazil aj s príslušenstvom a neuveriteľne nízkou hmotnosťou, ktorá dosahuje len okolo 2,5 kg. Nasledovalo poskladanie do použiteľného tvaru, čo bolo veľmi jednoduché. Jeho konštrukcia je veľmi podobná bezdrôtovým vysávačom od Dyson.

Prvým krokom bolo zasunutie batérie do hlavnej časti, v ktorej sa nachádza motorček a filter. Tu sa hneď stretávame s prvou obrovskou výhodou, ktorou je vymeniteľná batéria. Nasleduje kovová trubica, ktorú do hlavnej časti jednoducho zasuniete, kým nebudete počuť „cvaknutie“. Po tomto kroku už len nasleduje voľba vhodného nadstavca, podľa toho, čo sa práve chystáte upratovať.

Príslušenstvo

Hlavným nadstavcom je rotačná hlavica, ktorá obsahuje valček z mäkkej tkaniny s priemerom 5,5 cm. Tá vďaka svojmu materiálu pozbiera aj tie najmenšie čiastočky prachu z podlahy a kobercov. Je navyše navrhnutá tak, aby sa okolo nej nezamotávali dlhé vlasy či zvieracie chlpy, čo výrazne zjednoduší jej čistenie.

Vysávač môžete jediným tlačidlom premeniť z klasického tyčového vysávača na ručný. Pri ručnom vysávaní môžete použiť ďalšiu menšiu hubicu s valčekom, ktorá je vhodná najmä na čistenie čalúnených povrchov, ako sú pohovky, sedadlá v aute či matrace.

V režime ručného vysávania tiež môžete využiť plochý nadstavec, ktorý vám umožní prístup do užších či ťažšie dostupných miest, ako napríklad záhyby na sedačkách a pohovkách. Má integrovanú kefku, ktorú môžete v prípade potreby jediným pohybom využiť a druhým ju zas vrátiť späť na miesto. Na podobnom princípe funguje ďalší nadstavec, ktorý sa mierne líši len svojím tvarom. V balení tiež nájdete nadstavec, ktorý sa svojím vzhľadom a aj použitím podobá klasickej malej metličke. Tú môžete využiť napríklad pri vysávaní prachu na menších povrchoch.

Zdroj: Geekbuying.com

Všetky nadstavce sú samozrejme kompatibilné aj s ručným a aj s tyčovým vysávaním. Preto si môžete zvoliť ľubovoľnú kombináciu podľa toho, čo sa vám hodí, čo sa práve chystáte upratovať alebo čo je vám jednoducho pohodlnejšie.

A čo čistenie? Prachová nádoba má v spodnej časti tlačidlo, ktoré stačí vysunúť a veko sa odklopí, aby ste obsah mohli vysypať do smetného koša. Čas od času bude tiež nutné vybrať filter, a to naopak z vrchnej časti. Odtiaľ ho len jednoducho vyberiete, opláchnete pod tečúcou vodou, necháte dôkladne vysušiť a zasuniete nazad.

Technické špecifikácie

JIMMY JV53 je vybavený vymeniteľnou batériou s kapacitou 2 500 mAh, ktorá vám umožní upratovanie po dobu 45 minút. Počas tejto doby výrobca sľubuje upratanie plochy s rozlohou až 350 m2. Tu samozrejme záleží aj na tom, či upratujete za použitia základného výkonu alebo v režime Turbo a aký nadstavec pri tom využívate. Batériu po jej úplnom vybití opätovne nabijete do plnej kapacity behom 4-5 hodín. V balení tiež nájdete aj šikovný držiak na stenu, do ktorého vysávač počas nečinnosti či nabíjania jednoducho zavesíte.

Vysávač upratuje pri sacom výkone 20 kPa. Samozrejmosťou je aj HEPA filter, ktorý zachytí až 99,97 % alergénov a je rovnako ako batéria vymeniteľný. Pri potrebe výmeny stačí namieriť na stránky predajcu a dokúpiť filter alebo batériu samostatne.

Verdikt

Xiaomi JIMMY JV53 je šikovným a najmä spoľahlivým pomocníkom do každej domácnosti bez ohľadu na to, či sa v nej nachádzajú zvieratá alebo nie. Upratovanie je vďaka nemu oveľa pohodlnejšie a rýchlejšie, pretože za sebou nemusíte ťahať žiadny kábel, ktorý by ste museli v každej miestnosti prepájať do inej zásuvky. Obrovským pomocníkom je aj to, že ho môžete veľmi jednoducho premeniť z tyčového vysávača na ručný. Verte mi, že ak ste doteraz ručný vysávač nemali alebo ste len mali pocit, že ho nepotrebujete, budete ho využívať častejšie než si myslíte.

Mne osobne sa s Xiaomi JIMMY JV53 pracovalo naozaj výborne. Je ľahký, spratný a hlavne výkonný. Je poruke v každej situácii, pripravený poradiť si s akýmkoľvek neporiadkom. Veľmi som si pochvaľovala aj tlačidlo pre spúšťanie a vypínanie, ktoré stačí stlačiť len raz a nie je nutné ho držať po celý čas vysávania ako pri niektorých konkurenčných výrobkoch.

Veľmi prijateľná je aj jeho cena, ktorá sa v porovnaní s inými bezdrôtovými vysávačmi pohybuje naozaj nízko. U predajcu Geekbuying sa momentálne dá zakúpiť za cenu 180 eur. Obchod zároveň pri poštovnom EU Priority Line (výber pri objednaní) garantuje, že vás zaplatí DPH a ďalšie poplatky. Vy teda platíte to, čo vidíte na webe.

Ak teda hľadáte vhodný darček pre seba, priateľku, manželku alebo maminu, JIMMY JV53 rozhodne nič nepokazí.