Úvod Zaujímavosti Môžte ho poštekliť aj pohladkať. Toto puzdro na telefón pripomína ľudskú kožu

Môžte ho poštekliť aj pohladkať. Toto puzdro na telefón pripomína ľudskú kožu

1

Pokiaľ pre svoj smartfón hľadáte obal, akým sa nemôže chváliť nikto iný, máme pre vás skvelý tip. Vďaka tomuto netradičnému výtvoru môžete svoj telefón štípať, hladiť a dokonca ho aj štekliť. Téme sa venoval web newscientist.com.

Marc Teyssier z Telecom Paris spolu s kolegami vytvoril umelú kožu pre interaktívne zariadenia, ktorá dokáže reagovať na bežný dotyk. Nevídaný vynález je teda schopný rozpoznať, či ho niekto napr. hladí, naťahuje alebo šteklí.

Umelá koža je naprogramovaná tak, aby k rôznym dotykom dokázala priradiť konkrétnu ľudskú emóciu. Ako príklad môžeme použiť silné tlačenie, ktoré si puzdro spája s hnevom.

Tím prichádza hneď s dvomi prototypmi. Prvý z nich ponúka dizajn, ktorý sa skutočne dá prirovnať k ľudskej koži, zatiaľ čo druhý nevyzerá až tak strašidelne a už na prvý pohľad je o niečo hladší. Koža sa skladá celkovo z troch vrstiev – elastický medený drôt je umiestnený medzi dvoma vrstvami silikónu.

V praxi ale kožu využijete nielen ako obal pre váš smartfón. Na videu nižšie môžete vidieť, ako ju žena využíva aj ako touchpad či herný joystick.

Mnohých isto pobaví dôvod, prečo vlastne niečo takéto Marc vytvoril: „Chcel som štípať svoj telefón.“