Úvod Huawei Huawei Mate 30 Pro Posledný klinec do rakvy: Na Huawei Mate 30 Pro prestal fungovať aj...

Posledný klinec do rakvy: Na Huawei Mate 30 Pro prestal fungovať aj neoficiálny spôsob inštalácie Google aplikácií

3
Vizualizácia hotinfonow.com

Huawei pred dvoma týždňami predstavil svoju novú vlajkovú loď, Mate 30 Pro. Technologický sviatok sa však, minimálne pre západný svet, premenil na technologický pohreb. Novinky sú totiž prvými zariadeniami od Huawei, ktoré nemôžu používať Google služby a s nimi spojené Google aplikácie.

Krátko po predstavení sa na internete objavili videá s návodom, ako tam Google služby nainštalovať. Metóda známa ako „LZ Play“ však prestala fungovať. Metóda totiž využívala niekoľko podozrivých povolení, ktoré sa nachádzajú len v Huawei smartfónoch. Pomocou nich sa dali inštalovať aplikácie 3. strán ako systémové, čo je obrovské bezpečnostné riziko. S analýzou prišiel John Wu, vývojár zodpovedný za nástroj Magisk. Krátko po zverejnení jeho zistení sa stránka hostujúca LZ Play vytratila z internetu.

Momentálne nie je jasné či za náhlym zrušením stránky stojí vývojár LZ Play alebo hostingová spoločnosť, ktorou je v tomto prípade Alibaba. Do úvahy však pripadá aj rozkaz od Huawei, no hodnovernosť overiť nevieme.

Google zapol systém SafetyNet

Druhou ťažkou ranou pre Mate 30 a 30 Pro je systém SafetyNet od Google. Ide o bezpečnostný test, ktorým musia prejsť všetky zariadenia, ktoré majú prístup ku Google službám. Predpokladá sa, že Google túto službu aktivoval krátko po tom, ako sa na internete objavil návod ako Google služby nainštalovať.

Huawei Mate 30 a Mate 30 Pro sa však na Slovensku kúpiť nedajú, takže ovplyvnených ľudí by nemalo byť veľa. Zariadenia predávané čínskymi obchodmi prichádzajú bez predinštalovaných Google služieb. Ak ste si však jeden objednali, nateraz máte smolu.