Úvod Výrobcovia Huawei Huawei Mate 30 Pro v Európe už v polovici novembra? Zatiaľ to...

Huawei Mate 30 Pro v Európe už v polovici novembra? Zatiaľ to nie je isté

0
Foto: Huawei

Zákazníci v Európe sa už asi zmierili s tým, že si najnovšiu vlajkovú loď z dielne Huawei nebudú môcť kúpiť. Mate 30 a Mate 30 Pro sa prostredníctvom oficiálnej distribúcie u nás nepredáva.

Primárnym dôvodom je absencia služieb a aplikácií od Google, ktoré nemôže výrobca využívať z dôvodu sankcií americkej vlády. Netrvalo dlho a technologickí nadšenci našli spôsob, ako Google služby a aplikácie do zariadenia nainštalovať.

Spôsob inštalácie známy ako „LZ Play“ však prestal po rovnako krátkej dobe fungovať, kedže využíval niekoľko podozrivých systémových povolení. Americká vláda by mohla okresať sankcie nasmerované na čínskeho technologického giganta po 19. novembri, kedy končí 90-dňové prechodné obdobie. Zrejme sa tak ale nestane.

Zahraničný web techgarage.blog sa však domnieva, že by Huawei mohol začať predávať zariadenia radu Mate 30 v Európe aj bez služieb a aplikácií Google, no s operačným systémom Android 10. Spomína 15. november a odvoláva sa na vlastné, „dobre informované zdroje“ z Číny, ktoré však nemenoval.

huawei mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro

Ďalej dodáva, že prvotné uvedenie na trh by sa malo týkať krajín ako Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko. Napriek tomu, že pre fanúšikov značky Huawei môže byť informácia o prípadnej európskej dostupnosti zaujímavá, skôr sa na ňu pozeráme skepticky.

Žiadny z obvyklých zdrojov s takouto informáciou nepracuje a techgarage.blog je zatiaľ jediným, ktorý ju priniesol. Preto by sme sa na ňu určite nespoliehali. Vlajkový a teda drahý smartfón bez Google služieb by si asi zadovážilo len niekoľko skalných nadšencov. Rozšírenie dostupnosti o európsky trh mimo Číny za to asi nestojí.

Len pripomenieme, že Huawei Mate 30 Pro výrobca ocenil na 1099 EUR (8/256 GB). Nižšia verzia Mate 30 dostala cenu na úrovni 799 EUR. Situáciu týkajúcu sa možnej európskej dostupnosti budeme aj naďalej sledovať.