Úvod Výrobcovia Huawei Huawei má dovolené stavať 5G sieť na území Nemecka

Huawei má dovolené stavať 5G sieť na území Nemecka

0

Huawei už takmer rok bojuje s negatívnymi komentármi a opatreniami, ktoré proti nemu nasadili Spojené štáty americké. Snažia sa presvedčiť európske krajiny, aby 5G sieťam Huawei neverili a aby firmu brali ako bezpečnostné riziko. Huawei je pritom najväčším dodávateľom sieťových riešení (zaberá až 28 % trhu).

USA sa obávajú, že ich Huawei pod nátlakom komunistickej strany Číny môže začať sledovať. Huawei tieto tvrdenia niekoľkokrát rázne vyvrátil, čo potvrdil aj audit nezávislých spoločností. Zákonodarcovia spoza veľkej mláky sú však presvedčení, že Huawei má vo svojich smartfónoch a vysielačoch nainštalované zadné vrátka, ktoré by im špehovanie umožnili.

Na varovanie USA však kladne nezareagoval tak vysoký počet spriaznených krajín, ako by možno čakali. Dnešok je veľmi významný aj tým, že sa chrbtom k USA otáča aj Nemecko, ktoré vydalo nový zákon týkajúci sa výstavby 5G sietí, informovala agentúra Reuters.. V ňom sa totiž nespomína zákaz Huawei a ani nič iné, čo by im výstavbu vyslovene zakazovalo, resp. ich v nej nejak obmedzovalo.

Trump dotuje konkurenčné firmy

Trumpova administratíva mala dokonca ponúknuť bohatú finančnú injekciu spoločnostiam ako Cisco či Oracle, aby ich presvedčila ku vstupu do 5G biznisu. Podľa najnovších informácií túto ponuku odmietli. Americká vláda sa preto rozhodla s ponukou osloviť európske firmy Nokia a Ericsson. Finančná pomoc má zabezpečiť, aby sa obe firmy vybavenosťou vyrovnali Huawei. Čínska spoločnosť totiž dostáva financie od čínskej vlády, vďaka čomu dokážu ponúkať vybavenie za nižšie ceny než jej konkurencia.

Nemeckí operátori zas tvrdia, že ak by došlo k zákazu pre Huawei, výrazne by to ovplyvnilo to, ako dlho im bude trvať nasadenie 5G a aj to, koľko to bude stáť. Padli aj prvé odhady, vraj má ísť o navýšenie o niekoľko miliárd dolárov. Pre spoločnosti teda nejde len o vec cti, ale aj o to či prežijú a čo môžu ponúknuť svojim zákazníkom.

Okrem USA zakázali spoluprácu s Huawei (v spojitosti 5G) aj v Austrálii a Japonsku. Za Huawei lobujú v Spojenom kráľovstve a ďalších krajinách. To, ako sa na Huawei pozerajú slovenskí operátori momentálne zisťujeme.