Úvod Novinky Google Google zatlačí na výrobcov: Nové zariadenia už len s Android 10!

Google zatlačí na výrobcov: Nové zariadenia už len s Android 10!

0

Prítomnosť služieb a aplikácií od Google v smartfónoch a tabletoch s operačným systémom Android berieme ako samozrejmosť. Že to tak byť nemusí nedávno „predviedol“ Huawei Mate 30 Pro.

Ak chcú výrobcovia vo svojich produktoch používať operačný systém Android, v podstate im v ceste nestojí žiadna prekážka. S GMS – Google Mobile Services, to je ale inak. Služby a aplikácie od Google môžu výrobcovia do svojich zariadení implementovať na základe certifikácií od spoločnosti Google. Je ich hneď niekoľko.

Ak je všetko v poriadku a Google zariadenie schváli, výrobca sa môže začať zaoberať uvedením produktu na trh. Google si želá, aby výrobcovia predkladali k procesu certifikácie smartfóny a tablety s najnovšou verziou operačného systému Android.

Vypovedá o tom dokumentácia, ktorú získali autori z vývojárskeho fóra XDA Developers.

Z nej vyplýva, že Google bude od 1. februára 2020 certifikovať len tie zariadenia, ktoré využívajú operačný systém Android 10. Pokiaľ by niektorý z výrobcov po tomto dátume požiadal o certifikáciu zariadenia s OS Android 9 Pie, Google mu nevyhovie a jeho aplikácie a služby nebude môcť využívať.

android 10

Že ide o kľúčovú vec dokazuje spomínaný Huawei Mate 30 Pro. Smartfón s OS Android bez obchodu Play a ďalších služieb by len ťažko získal priazeň zákazníkov. Android 9 Pie je dostupný od augusta 2018 (verzia pre vývojárov), výrobcovia tak majú rok a pol na to, aby o certifikáciu požiadali.

Na základe zverejnenej dokumentácie by sa dalo povedať, že v budúcom roku budú na trh prichádzať len zariadenia s najnovšou verziou operačného systému Android, čo by bolo samozrejme skvelé. Aj keď sa situácia v tomto smere určite zlepší, stále existuje priestor pre obchádzku.

Výrobca môže o certifikáciu smartfónu s OS Android 9 Pie požiadať ešte pred 1. februárom, no na trh ho môže pokojne uviesť aj niekoľko mesiacov po certifikácii. Ak smartfón z nejakého dôvodu nedostane aktualizáciu na Android 10, Google bude aj naďalej schvaľovať nové verzie systému – aktualizácie, ktoré budú založené na OS Android 9 Pie.

Aktualizácie pre túto verziu operačného systému prestane podporovať s uvedením OS Android 11, čo by malo po vzore predchádzajúcich generácii nastať v auguste 2020.