Úvod Výrobcovia Google Google Pixel 4 nie je perfektný: Tieto 2 veci jednoducho nedokáže, aj...

Google Pixel 4 nie je perfektný: Tieto 2 veci jednoducho nedokáže, aj keď by mohol

0

Nové vlajkové lode spoločnosti Google, smartfóny Pixel 4 a Pixel 4 XL, boli predstavené 15. októbra s niekoľkými zaujímavými funkciami. Majú napríklad vylepšený fotoaparát s výkonným nočným režimom a teleobjektívom.

Nový je tiež dizajn, osobné údaje chráni zabezpečený čip Titan M, nechýba najnovší softvér s predzvesťou rýchlych a pravidelných aktualizácií a dokonca radar – špeciálny čip, ktorý je umiestnený v hornom okraji nad obrazovkou.

Radarový senzor slúži technológii Motion Sense, pomocou ktorej sa dajú niektoré funkcie zariadenia ovládať bez dotykov, len pomocou gest. Okrem toho poháňa trojrozmerné rozpoznávanie tváre, ktoré má byť najrýchlejšie.

Vďaka citlivému snímaču zariadenie zistí, že ho ide užívateľ vziať do ruky a proces rozpoznávania tváre tak začne v malom predstihu. Rýchlosť ale nie je všetko. Reportér BBC si všimol, že smartfón kladne rozpozná jeho tvár aj vtedy, keď má zatvorené oči.

google pixel 4
Foto: Google

Teoreticky by tak mohla zariadenie odblokovať druhá osoba tak, že ho umiestni pred tvár vlastníka, ktorý sladko spí a o ničom nevie. Táto skutočnosť zrovna neprispieva k maximálnej bezpečnosti technológie.

Google vlastníkom odporúča, aby svoje zariadenie držali na bezpečnom mieste, alebo aby použili dodatočný spôsob overovania prostredníctvom PIN kódu. Na snímač odtlačkov sa spoľahnúť nedá, keďže ním nie sú smartfóny vybavené.

Konkurenčné FaceID od Apple pritom s otvorenými očami pri rozpoznávaní tváre počíta už v základných nastaveniach funkcie. Pre odomknutie zariadení iPhone a iPad sa užívateľ jednoducho musí pozerať priamo na obrazovku.

Problém zariadení Pixel 4 sa dá našťastie vyriešiť softvérovou aktualizáciou, na ktorej už Google pracuje. Podľa informácií portálu The Verge bude rozpoznávanie tváre doplnené o detekciu otvorených očí v najbližších mesiacoch. Užívateľom bude doručená formou aktualizácie, na ktorú však treba nejaký čas počkať.

4K 60 FPS

Smartfóny Google Pixel 4 zatiaľ nepoznajú otvorené oči užívateľa, ale ani 4K video pri snímkovaní 60 FPS. Zariadenia dokážu natočil len 4K video pri bežnom snímkovaní 30 FPS. Keďže ide o vlajkovú triedu produktov, video v takto vysokej kvalite môže niektorým náročnejším užívateľom chýbať.

google pixel 4
Foto: Google

Google vysvetlil, že väčšina užívateľov stále preferuje záznam videa v 1080p rozlíšení. Záznam 4K videa pri 60 FPS je podľa výrobcu náročný na zdroje, keďže jednu minútu dlhé video môže zabrať aj 500 MB z úložného priestoru. Vylepšenia v oblasti kvality videa preto vývojári cielia hlavne na záznam v 1080p rozlíšení.

Google Pixel 4 a Pixel 4 neponúkajú zrovna veľa priestoru pre obsah. Základné verzie zariadení majú len 64 GB úložisko. 128 GB priestor je k dispozícii tiež, no za príplatok. Ceny sú nasledovné:

  • Google Pixel 4 – 749 EUR (64 GB)
  • Google Pixel 4 – 849 EUR (128 GB)
  • Google Pixel 4 XL – 899 EUR (64 GB)
  • Google Pixel 4 XL – 999 EUR (128 GB)

Obe novinky sa začnú predávať na vybraných kľúčových trhoch už od zajtra, t.j. od 22. októbra. Na pultoch miestnych predajcov spotrebnej elektroniky sa objavia neskôr.