Úvod Novinky Google Google chce kúpiť ďalšiu známu firmu: Dopadne to tentokrát dobre?

Google chce kúpiť ďalšiu známu firmu: Dopadne to tentokrát dobre?

0

V technologickom svete sa možno schyľuje k novej veľkej akvizícii. Google má prostredníctvom svojej materskej spoločnosti Alphabet rokovať o kúpe spoločnosti Fitbit, ktorá vyrába inteligentné hodinky a náramky.

The Verge však pripomína, že v súčasnosti neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie tejto skutočnosti. Podľa zainteresovaných zdrojov je však šanca na zmenu vlastníka veľká. Koľko by mohol Google za spoločnosť Fitbit zaplatiť nie je zatiaľ známe.

Spoločnosť Google sa vo svete nositeľných technológií prejavuje hlavne svojím operačným systémom WearOS. Aj keď sa o inteligentných hodinkách Pixel Watch intenzívne špekulovalo, žiadne predstavené neboli.

Google by však chcel mať vo svojom portfóliu vlastné inteligentné hodinky a náramky. V januári tohto roka sme sa napríklad dozvedeli, že prevzal časť spoločnosti Fossil. 40 miliónov dolárov investoval prevažne do duševného vlastníctva výrobcu Fossil a do časti oddelenia zameraného na výskum a vývoj.

fossil
Inteligentné hodinky Fossil s WearOS na palube. Foto: Fossil

Fitbit je pre Google určite atraktívnym tovarom. Má bohaté skúsenosti s vývojom a výrobou inteligentných hodiniek a náramkov, ktoré na zápästiach nosí početná skupina užívateľov. Predaj inteligentných hodiniek na celosvetovom trhu rastie. Podľa Strategy Analytics má spoločnosť Fitbit na trhu s inteligentnými hodinkami takmer 10-percentný podiel.

Pred ňou sa nachádza Samsung s podielom 15,9 percent a prvý Apple, ktorý dominantne obsadil približne 46 percent celosvetového trhu s inteligentnými hodinkami. Údaje pochádzajú z 2. štvrťroka 2019.

fitbit versa 2
Inteligentné hodinky Fitbit Versa 2. Foto: Fitbit

Fitbit v máji minulého roka zaujal modelom Versa. Išlo o inteligentné hodinky s nie príliš vysokou cenou, bohatou funkcionalitou, poctivými senzormi a kvalitným ergonomickým vyhotovením. V auguste tohto roka sme sa dočkali druhej generácie Versa 2.

O možnom odkúpení spoločnosti Fitbit informuje aj agentúra Reuters, ktorá okrem iného poukázala na okamžitý rast hodnoty akcií tohto technologického výrobcu. Stúpla o významných 27 percent a polepšila si aj materská spoločnosť Googlu. Hodnota jej akcií stúpla o 2 percentá.

Vyzerá to, že na oficiálne potvrdenie obchodu nebudeme čakať dlho.