Úvod Aplikácie Predná kamera už nemusí slúžiť len na selfie: Vďaka aplikácii dokáže zmerať...

Predná kamera už nemusí slúžiť len na selfie: Vďaka aplikácii dokáže zmerať krvný tlak

2
Selfie fotoaparát pod displejom
Selfie fotoaparát pod displejom

Na odmeranie krvného tlaku už čoskoro nebudete potrebovať žiadne špecializované zariadenia či senzory. Po novom sa totiž o všetko postará jediná aplikácia, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť z Google Play i Apple Store, informuje Engadget.

Konkrétne hovoríme o aplikácii Anura, ktorej schopnosti a možnosti sú jej vývojármi neustále rozširované. Ako sme už naznačili v úvode článku, po novom pracujú na implementácii možnosti merania krvného tlaku prostredníctvom technológie TOI (transdermálne optické zobrazovanie) vyvinutej Kangom Lee a Paulom Zhengom z univerzity v Toronte.

Ako bude novinka fungovať?

Optické senzory vo vašom smartfóne zachytia červené svetlo odrážané od hemoglobínu pod kožou, čo následne umožní spomínanej technológii TOI odmerať zmeny v prietoku krvi.

Čo sa týka úspešnosti a presnosti týchto meraní, spomedzi 1 328 ľudí, na ktorých sa novinka testovala, boli výsledky presné až na 95 %, čo je veľmi slušné.

Všetky zachytené snímky ostávajú len u vás. To však neplatí pre získané údaje, ktoré kvôli analýze smerujú na cloud, avšak celkom anonymne.

Mali by sme ešte dodať, že za aplikáciu (alebo niektoré jej funkcie) si zrejme používatelia budú musieť v budúcnosti platiť, a to z toho dôvodu, aby vývojári mali všetky potrebné prostriedky k ďalším vylepšeniam.

Príchodu možnosti merania krvného tlaku by sme sa mali dočkať na jeseň tohto roku.