Úvod Výrobcovia Nokia Nokia 7.2 a Nokia 6.2 sú oficiálne predstavené: Ponúknu veľké obrazovky s...

Nokia 7.2 a Nokia 6.2 sú oficiálne predstavené: Ponúknu veľké obrazovky s podporou HDR10

0
Foto: Nokia

Nokia 7.2 a Nokia 6.2 sú takmer rovnaké zariadenia, ktoré sa líšia len v pár málo ohľadoch. Ide o smartfóny, ktoré nezlikvidujú peňaženku bežného užívateľa a zároveň poskytnú optimálnu výbavu pre menej náročné každodenné používanie.

Nokia 7.2 a Nokia 6.2 majú rovnaký dizajn so zárezom v obrazovke v tvare slzy, naznačenou bradou a okrúhlym segmentom pre trojicu fotoaparátov, ktorý sa pochopiteľne nachádza na zadnej strane. Hneď pod ním je čítačka odtlačkov prstov.

Obe zariadenia sú vybavené 6,3-palcovou LCD obrazovkou s FHD+ rozlíšením a podporou pre zobrazenie obsahu v štandarde HDR10. Rovnaká je tiež 3500 mAh batéria so zrýchleným 10W nabíjaním.

Dvojicu poháňa operačný systém Android 9 Pie v čistej podobe, ktorý bude v budúcnosti aktualizovaný na Android 10 a tiež na Android 11. Bezpečnostné aktualizácie budú doručované po dobu troch rokov.

Pri oboch modeloch sa dajú aktívne využívať dve SIM karty a zároveň microSD karta. Telá sú vyhotovené z polymérového kompozitu, ktorý je údajne dvojnásobne pevnejší ako bežný plast, z ktorého sú obvykle vyrobené smartfóny tejto triedy.

Prednú aj zadnú stranu chráni sklo Gorilla Glass 3.

Nokia 7.2

Nokia 7.2 má o niečo výkonnejší procesor, viac pamäte a schopnejší hlavný fotoaparát. Bavíme sa o sade Snapdragon 660, 4/6 GB operačnej pamäti a 64/128 GB internom úložisku. Škoda, že zariadenie používa pamäť staršieho typu eMMC a nie UFS.

nokia 7.2
Foto: Nokia

Hlavný fotoaparát tvorí veľký 1/2” 48 Mpx snímač obrazu s technológiou spájania pixelov (Pixel Binning), HDR fotografovaním (zlúčenie 6 snímok) a prepracovaným nočným režimom.

Využiť sa dá aj pri fotografovaní z ruky (kombinácia 10 snímok). Pri dlhšej expozícii je však lepšie smartfón aspoň oprieť na pevnej podložke alebo použiť statív (kombinácia 20 snímok).

Druhý 8 Mpx snímač obrazu zhotoví širokouhlé fotografie v zornom poli 118°. Dodatočná 5 Mpx optika slúži pre rozostrenie pozadia za objektom snímania. Softvér ZEISS ponúka celkovo tri rôzne štýly pre rozostrenie pozadia.

Predná kamera má rozlíšenie 20 Mpx a taktiež využíva Pixel Binning, v rámci ktorého spojí informácie zo štyroch pixelov do jedného super pixelu.

Nokia 6.2

Nokia 6.2 je osadená čipsetom Snapdragon 636, 3/4 GB operačnou pamäťou a 32/64 GB interným úložiskom. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx (bez značky ZEISS), podporuje HDR snímanie a tiež fotografovanie v nočnom režime.

nokia 6.2
Foto: Nokia

Ostatné dva snímače obrazu sú totožné s Nokiou 7.2. Posledný rozdiel sa týka predného fotoaparátu. Nokia 6.2 si musí vystačiť s 8 Mpx kamerou. Nokia 7.2 sa bude dať kúpiť na konci septembra za cenu nepresahujúcu 300 EUR.

Nokia 6.2 bude stáť 200 EUR v nižšej pamäťovej konfigurácii a 250 EUR v prevedení s väčšími pamäťami (dostupná od októbra). Výrobca na podujatí IFA 2019 nepredstavil aktualizovaný vlajkový model Nokia 9.1 PureView tak ako sa očakávalo. Premiéru zrejme absolvuje niekedy neskôr v tomto roku na samostatnom podujatí.