Úvod Výrobcovia Huawei Huawei nový Mate 30 Pro ukáže 19. septembra: Či sa začne predávať...

Huawei nový Mate 30 Pro ukáže 19. septembra: Či sa začne predávať je otázne

2
Vizualizácia hotinfonow.com

Nové zariadenia z radu Mate 30 na čele s vlajkovým modelom Mate 30 Pro budú oficiálne predstavené 19. septembra v nemeckom meste Mníchov. Tento dátum je známy už dlhšie, no v tejto chvíli ho potvrdzuje sám výrobca.

Učinil tak prostredníctvom svojich komunikačných kanálov na sociálnych sieťach. Pozvánka na predstavenie neuvádza okrem dátumu predstavenia žiadne iné podrobnosti. Grafika ale jasne odkazuje na uloženie fotoaparátov v tvare kruhu, čo korešponduje s nedávno zverejneným marketingovým obrázkom.

Huawei Mate 30 Pro má zatiaľ jeden zásadný problém. A to aj napriek tomu, že oficiálne ešte neexistuje. Hovorca Google minulý týždeň pre agentúru Reuters potvrdil, že nové vlajkové lode od Huawei sa nemôžu predávať s licencovanou verziou operačného systému Android.

To znamená, že nebudú môcť využívať služby ako Gmail, Mapy, Obchod Play a ďalšie kľúčové prvky úzko spojené s OS Android. Užívatelia si ich budú musieť nainštalovať manuálne, resp. po vlastnej osi, ak to bude vôbec možné.

mate 30 Pro
Huawei Mate 30 na propagačnom obrázku: slashleaks.com

Ešte stále existuje šanca, že sa spoločnosť Huawei k licencii dostane. Americká vláda by však musela spoločnosti Google udeliť výnimku z obchodných sankcií, čo nie je vôbec isté. Skôr naopak.

Ak bude Huawei Mate 30 Pro predstavený s operačným systémom Android bez služieb Google, konkurencia tým pádom získa okamžitú a jednoznačnú výhodu. Drahý vlajkový smartfón bez licencie od Google nie je zrovna niečo, čo by si náročnejší spotrebitelia boli ochotní kúpiť.

Aspoň nie v takých objemoch, aké sa týkali predchádzajúcej generácie. Teraz musíme len počkať, či sa do 19. septembra niečo zmení.