Úvod Výrobcovia Huawei Huawei má problém: Mate 30 Pro možno nepríde s plnohodnotným Androidom

Huawei má problém: Mate 30 Pro možno nepríde s plnohodnotným Androidom

0

Huawei si prechádza turbulentným obdobím. Sankcie, ktoré na Čínu uvalil americký prezident Donald Trump majú obrovský dopad na celý svet. Azda najviac medializovanou obeťou je Huawei, teda firma, o ktorej Trump tvrdí, že predstavuje bezpečnostné riziko.

Zdalo sa, že Huawei bude po pár mesiacoch kľudu v absolútnom poriadku. Teraz to však vyzerá tak, že sa situácia môže rapídne zhoršiť. Google podľa informácií z agentúry Reuters neumožní Huawei v chystanom Huawei Mate 30 a Huawei Mate 30 Pro využiť služby Google. To znamená, že Mate 30 Pro môže prísť bez Gmailu, YouTube, Google máp, obchodu Google Play a ďalších dôležitých služieb. Pre Reuters to potvrdil hovorca Google. Na vine sú trumpove sankcie, ktoré im to neumožnia.

Android áno, služby Google nie

Mate 30 Pro stále môže využiť Android, keďže na ten sa licencia nevzťahuje. Nemôže však integrovať samotné služby, bez ktorých si fungovanie dokáže ťažko predstaviť asi každý jeden z nás. „Hovorca Google pre Reuters potvrdil, že Mate 30 sa nemôže predávať s licencovanou verziou Androidu a s ním spojenými Google službami,“ píše sa v článku. Predstavitelia Huawei naopak pre Reuters potvrdili, že telefón predstavia aj napriek komplikáciám. Pripomenieme, že predstavenie Mate 30 Pro sa koná už 19. septembra 2019 v nemeckom Mníchove.

Ak sa Huawei nepodarí získať výnimku, všetky vyššie spomenuté aplikácie (plus ďalších pár) si budeme musieť nainštalovať manuálne. Zvyšok výbavy, hlavne hardvérovej, má spĺňať všetky podmienky.

Harmony OS
Harmony OS

Harmony OS nie je pripravený

Huawei síce stále preferuje Android, keďže na ten sú zvyknutí takmer všetci majitelia ich smartfónov, no stále vyvíja svoj vlastný operačný systém. „Huawei bude pokračovať vo využívaní Androidu tak dlho, kým nás nezastaví americká vláda. Akonáhle sa to zmení, prejdeme na vlastný softvérový ekosystém, ktorý aktívne vyvíjame,“ povedal hovorca Huawei.

Pre Harmony OS (operačný systém Huawei) je však premiéra priskorá. Čínska spoločnosť tak bude musieť v prípade potvrdenia obáv zapracovať na rýchlom vyriešení ťažkého problému.