Úvod Zariadenia Smartphony Fairphone 3 dostal od expertov z iFixit najvyššie možné hodnotenie

Fairphone 3 dostal od expertov z iFixit najvyššie možné hodnotenie

0
Foto: Fairphone

Technici zo spoločnosti iFixit sa už niekoľko rokov venujú rozoberaniu spotrebnej elektroniky s cieľom priniesť užívateľom bezplatný návod, pomocou ktorého si môžu elektroniku opraviť takpovediac po vlastnej osi.

iFixit pre tieto potreby predáva aj rôzne nástroje či rovno náhradné súčiastky. V prípade moderných a hlavne vlajkových smartfónov ale nemajú bežní spotrebitelia zrovna veľa priestoru na to, aby si zariadenia opravili sami.

Prekážkou je často už len samotná konštrukcia zariadení, ako aj množstvo neoddeliteľných spojov. Veľa súčiastok a komponentov býva prilepených silným lepidlom. Autori z iFixit udávajú jednotlivým zariadeniam, ktoré prešli ich citlivými rukami, tzv. hodnotenie opraviteľnosti.

Foto: iFixit

Po dlhom čase preskúmali smartfón, ktorému udelili najvyššie možné hodnotenie desiatich bodov z desiatich. Ide o Fairphone 3, ktorý tvorcovia už od základu navrhli tak, aby sa dal čo najjednoduchšie opraviť. iFixit tak iba potvrdzuje to, k čomu sa výrobca zaviazal.

fairphone
Foto: fairphone.com

Fairphone 3 má modulárnu architektúru vnútorných komponentov. Pri jeho výrobe sa používajú recyklované materiály a nerastné suroviny od dodávateľov, ktorí dbajú na bezpečné pracovné podmienky v baniach a na čo najnižšie dopady ťažobnej produkcie na životné prostredie.

ifixit
Foto: iFixit

Fairphone 3 určite nie je ekologický zázrak. Jeho produkcia je ale etickejšia a postavená na princípoch udržateľnosti. Technologických nadšencov neohúri. Smartfón je v podstate nevýnimočnou strednou triedou s čistým operačným systémom Android, ktorý však dokáže dobre slúžiť akémukoľvek bežnému či menej náročnému spotrebiteľovi.

iFixit naposledy udelil najvyššie hodnotenie v roku 2015. Nie je prekvapením, že ho dostala predchádzajúca generácia Fairphone 2. Taký Samsung Galaxy Fold získal len dva body z desiatich. Essential Phone? Jeden bod. iPhone XS a XR šesť bodov. Rebríček si môžete pozrieť TU.

Podrobnosti o Fairphone 3 nájdete v tomto článku, alebo priamo na webe výrobcu, odkiaľ sa dá predbežne objednať za 450 EUR.