Úvod Zariadenia Smartphony DxOMark upravuje hodnotenia smartfónov, bude zohľadňovať aj ďalšie kritériá

DxOMark upravuje hodnotenia smartfónov, bude zohľadňovať aj ďalšie kritériá

0

Francúzska spoločnosť DxOMark Image Labs je známa hlavne kvôli svojej webovej stránke, na ktorej zverejňuje výsledky z testovania rôznych objektívov, digitálnych fotoaparátov a tiež fotoaparátov smartfónov.

Experti z DxOMark pristupujú k testovaniu mobilných zariadení dôkladne. Všetky testujú podľa jednotnej metodiky, vďaka čomu sú ich výsledky vo všeobecnosti rešpektované. Samotní výrobcovia smartfónov sa často pochvália hodnotením, ktoré ich zariadenia dosiahli v rebríčku DxOMark.

Fotoaparáty v smartfónoch sú rok od roku dokonalejšie a prichádzajú s novými funkciami. Autori z DxOMark musia na tieto inovácie reagovať, inak by ich recenzie strácali na komplexnosti a výpovednej hodnote.

dxomark
Nové logo DxOMark

Tvorcovia preto metodiku hodnotenia upravujú, ako informujú vo svojom blogu. Pridali testovanie nočnej a širokouhlej fotografie. Tieto dve možnosti nájdete vo výbave niekoľkých vlajkových lodí, ale aj v zariadeniach nižších tried.

Testovanie nočných záberov bude prebiehať so zapnutým, vypnutým a automatickým bleskom, a tiež v režime nočnej fotografie, pokiaľ je ním zariadenie vybavené. Testovanie prebieha v prostredí s intenzitou osvetlenia medzi 0 a 20 lux.

Kvalitu širokouhlých fotografií experti preveria v ideálnych svetelných podmienkach pri snímaní panorámy, skupiny ľudí či interiérov. Otestujú tiež fotografovanie z blízkej vzdialenosti k objektu.

Autori z DxOMark pre server The Next Web ozrejmili, že širokouhlé fotografie často trpia skreslením, farebnou nedokonalosťou alebo zachytávajú málo detailov. Ich hodnotenie má tým pádom určite zmysel. Zavedenie nových postupov logicky ovplyvnilo rebríček s celkovými hodnoteniami.

DxOMark
Zdroj: DxOMark

Prvý je stále Samsung Galaxy Note10+, druhý Huawei P30 Pro a tretí Samsung Galaxy S10. Výrobca hodnotenie vybraných zariadení doplnil o nočnú a širokouhlú fotografiu. Ak vyselektujeme len hodnotenie nočnej a širokouhlej fotografie, rebríčky vyzerajú nasledovne.

Nočná fotografia

  1. Huawei P30 Pro – 59 bodov
  2. Samsung Galaxy Note10+ – 59 bodov
  3. Samsung Galaxy S10 – 59 bodov
  4. Honor 20 Pro – 53 bodov
  5. Huawei Mate 20 Pro -53 bodov
  6. Google Pixel 3 – 49 bodov
  7. Xiaomi Mi9 – 48 bodov
  8. LG G8 – 44 bodov
  9. Lenovo Z6 Pro – 42 bodov
  10. iPhone XS Max – 37 bodov

Širokouhlá fotografia

  1. Samsung Galaxy Note10+ – 42 bodov
  2. Samsung Galaxy S10 – 40 bodov
  3. Sony Xperia 1 – 38 bodov
  4. Lenovo Z6 Pro – 35 bodov
  5. Huawei Mate 20 Pro – 34 bodov
  6. Huawei P30 Pro – 34 bodov
  7. LG G8 – 34 bodov
  8. Xiaomi Mi9 – 30 bodov
  9. Honor 20 Pro – 28 bodov