Úvod Smartphony Aktualizácie Android 10: Aktualizáciu dostávajú všetky Google Pixel smartfóny

Android 10: Aktualizáciu dostávajú všetky Google Pixel smartfóny

0

Tak ako sa očakávalo, spoločnosť Google uvoľnila 3. septembra vo večerných hodinách nášho času najnovšiu verziu operačného systému Android 10, ktorá po prvýkrát prichádza bez pomenovania po sladkom pokrme. 

Android 10 sa už v tejto chvíli rozširuje medzi používateľmi všetkých generácií smartfónov Google Pixel. Aktualizácia sa šíri postupne, v krátkom čase ju však dostanú všetci vlastníci referenčných smartfónov od Google.

Okrem nich ale dostávajú aktualizácie aj ďalšie zariadenia. Napríklad taký Essential Phone, ktorý bol predstavený v auguste 2017. Update dostanú vybrané zariadenia, ktoré boli zakúpené mimo kapacít operátorov.

Prekvapuje výrobca Xiaomi, ktorý vydáva aktualizáciu na Android 10 zároveň so spoločnosťou Google. Distribúcia je však zatiaľ výrazne obmedzená na jedno zariadenie a jeden trh. OS Android 10 s UI MIUI dostáva Redmi K20 Pro na trhu v Číne.

redmi k20 Pro
Redmi K20 Pro

O dostupnosti aktualizácie pre medzinárodnú verziu zariadenia Xiaomi Mi 9T Pro zmienka nepadla. Predpokladáme, že bude dostupná v najbližších týždňoch. Android 10 si môžu užívať aj majitelia smartfónov OnePlus 7 a OnePlus 7 Pro.

Pri týchto modeloch je inštalácia najnovšieho softvéru trochu komplikovanejšia. Android 10 je dostupný v rámci programu Open Beta užívateľskej nadstavby OxygenOS. Do smartfónov si musia užívatelia stiahnuť ZIP balíček s najnovšou verziou tohto systému (odkazy nižšie).

cena
OnePlus 7 Pro

Následne v nastaveniach smartfónu prejdú do časti Systém, Aktualizácie a v menu vyberú možnosť inštalovať z lokálneho úložiska. Potom stačí v súborovom systéme vybrať stiahnutý ZIP balíček a inštalácia začne prebiehať.

Aktualizácia bude prebiehať niekoľko minút a v jej závere je nutné smartfón reštartovať. Užívatelia by si mali pred manuálnou inštaláciou zálohovať všetky dáta.

Spoločnosť Google uvádza, že do konca tohto roka dostane aktualizáciu na Android 10 množstvo ďalších zariadení z produkcie partnerov – hardvérových výrobcov. Konkrétne zariadenia nespomína, čo však nevadí.

Niektorí výrobcovia už zverejnili svoje aktualizačné plány a ďalší ich budú určite nasledovať. Ako býva zvykom, uprednostnené budú najskôr najnovšie vlajkové lode a ich predchádzajúce generácie.

Android 10

Google pripravil novej verzii operačného systému Android 10 vlastnú webovú stránku, kde prezentuje všetky kľúčové vylepšenia.

Medzi najzaujímavejšími novinkami vidíme priamu podporu pre skladacie zariadenia, podporu pre siete 5. generácie, vynovené gestá alebo toľko očakávaný Dark Mode – tmavý motív užívateľského prostredia.

android 10

Obzvlášť vítaná je lepšia ochrana súkromia a dôslednejšia kontrola nad zdieľaním citlivých údajov a informácií o umiestnení. V oblasti súkromia Google nasadil asi 50 rôznych vylepšení.

Optimalizácie zasiahli spotrebu energie (tzv. Adaptívna batéria), správu WiFi pripojení, je tu rýchlejšie spúšťanie aplikácií, inteligentné odpovede na správy či napríklad zosilňovač zvuku, ktorý filtruje hluk vo vašom okolí pri zapojených slúchadlách.

android 10

O dostupnosti aktualizácií pre zariadenia jednotlivých výrobcov budeme priebežne informovať. Nokia už uviedla, že Android 10 rozpošle do 17 modelov smartfónov. Do konca tohto roka dostane aktualizáciu (EMUI 10) aj Huawei Mate 20 Pro, P30 Pro, P30 a P30 Lite.

V podobnom duchu by mali byť aktualizované aj vlajkové lode výrobcu Samsung. Pri nich bude aktualizácia na Android 10 spojená s novou verziou užívateľského prostredia One UI 2.0.