Úvod Výrobcovia Huawei Harmony OS od Huawei je tu: Náhrada za Android je pripravená

Harmony OS od Huawei je tu: Náhrada za Android je pripravená

0

Huawei práve predstavil svoj vlastný operačný systém Hongmeng OS, ktorý bude vo zvyšku sveta známy ako Harmony OS. Stalo sa tak na vývojárskej konferencii Huawei.

Nový operačný systém je určený pre rôzne typy zariadení, od smartfónov, cez inteligentné reproduktory, až po zariadenia internetu vecí ako senzory. Plán Huawei je na internet pripojiť čo najväčší počet zariadení.

Harmony OS by sa najskôr mal objaviť na vlastných televízoroch, no neskôr príde aj na ďalšie zariadenia ako napríklad inteligentné hodinky či do automobilov. Operačný systém je nateraz určený pre čínsky trh, no ako naznačil Richard Yu, výkonný riaditeľ spotrebiteľskej divízie Huawei, v pláne je aj globálna expanzia.

Huawei na svojom vlastnom operačnom systéme pracoval niekoľko rokov. Obával sa totiž, že ho môžu ovplyvniť sankcie USA, čo sa v máji tohto roku nakoniec aj stalo. Trumpova administrácia mu dala 90 dní na zapracovanie všetkých potrebných opatrení. Pripomenieme, že Huawei spočiatku nemohol spolupracovať ani s Google. Budúcnosť nateraz síce ostáva neistá, no očakávania Huawei sú pozitívne. Aktuálne to vyzerá tak, že Huawei zariadenia ponúknu Android aj naďalej.

Harmony OS: Open-source operačný systém aj pre iných výrobcov

Harmony OS je open-source operačný systém, čo znamená, že k jeho zdrojovému kódu majú prístup všetci vývojári a teda aj výrobcovia. Ide o veľmi dôležitú informáciu, keďže sa tretie strany veľmi rýchlo presvedčiť či doň Huawei zakomponoval niečo, čo by mohlo mať súvislosť s čínskou vládou.

Huawei tvrdí, že Android, ani iOS nepočítajú s tým, koľko rôznych zariadení sa bude časom chcieť pripojiť na internet. Harmony OS je na takúto budúcnosť pripravený už dnes, čo môže zaujať nejedného vývojára.

Ak nebudeme môcť v budúcnosti využiť Android, dokážeme sa v okamihu presunúť na Harmony OS,“ prehlásil pyšne Richard Yu, šéf Huawei.

Len v prípade straty prístupu k Androidu a Windowsu

Operačný systém by mal byť dokončený už koncom tohto roka pre čínsky trh a v polovici 2020 pre medzinárodný trh. Nehovoríme tu pritom len o verzii pre smart televízory, ale o verzii určenej pre smartfóny a notebooky.

Spoločnosť plánuje nasadenie Harmony OS jedine vtedy, ak by stratili prístup k Androidu, resp. Windows. Čínska firma stále preferuje Android a Windows. Ide totiž o operačné systémy, na ktoré je západný svet zvyknutý. V prípade núdze však podľa Yu nebude presun na Harmony OS obzvlášť náročný. Celý proces má trvať len jeden, maximálne dva dni.