Úvod Aplikácie POZOR na túto aplikáciu v Google Play! Vydáva sa za známeho správcu...

POZOR na túto aplikáciu v Google Play! Vydáva sa za známeho správcu súborov

0

V obchode Google Play bola objavená aplikácia, ktorá zneužíva meno v minulosti pomerne obľúbeného správcu súborov, aplikácie ES File Explorer. Vydavateľom aplikácie je užívateľ, resp. spoločnosť s názvom Iporich.

Na problémovú aplikáciu upozornil bezpečnostný expert spoločnosti ESET, Lukáš Štefanko. Podľa slov Štefanka má aplikácia na konte už viac ako 10 000 inštalácií. Aplikácia vám namiesto kvalitnej správy súborov ponúkne agresívne zobrazovanie reklamy cez celú obrazovku.

Podľa špecialistu aplikácia zobrazila v priebehu 2 minúť až 9 reklamných oznámení cez celú obrazovku. Aplikácia nemá pre užívateľa žiadny zjavný prínos.

es file explorer
Snímka obr. Lukáš Štefanko

Pôvodná aplikácia ES File Explorer bola z obchodu Google Play odstránená približne pred dvoma mesiacmi, a to priamo vlastníkmi zo spoločnosti DO Global. Už pôvodná a teda originálna aplikácia čelila podozreniam, že obsahuje škodlivý kód. Nebola pritom jedinou z portfólia spoločnosti DU Global.

Ako škodlivé boli tiež vyhodnotené aplikácie Selfie Camera, Total Cleaner, Smart Cooler, RAM Master, AIO Flashlight a Omni Cleaner, ktoré spadali alebo spadajú do portfólia vývojárov z čínskeho DU Global. Spolu mali na konte niekoľko desiatok miliónov stiahnutí.

Ak hľadáte praktického správcu súborov, ES File Explorer sa teda určite nevrátil do obchodu Play v novej reformovanej podobe. Odporúčame využiť aplikáciu Files priamo od Google, poprípade ako alternatívu kladne hodnotený Solid Explorer od NeatBytes.