Úvod Výrobcovia Huawei Huawei mal vybudovať 3G sieť v Severnej Kórei: Umožňuje špehovať občanov

Huawei mal vybudovať 3G sieť v Severnej Kórei: Umožňuje špehovať občanov

2

Huawei má na konte viac ako 46 komerčných 5G kontraktov po celom svete, a to vrátane Európy. O jeho pokročilú technológiu je obrovský záujem, o tom nieť žiadnych pochýb. Výnimkou nie je dokonca ani Severná Kórea, ktorej mal čínsky gigant pár rokov pomáhať s budovaním vlastnej mobilnej siete.

S touto zaujímavou informáciou vyrukoval The Washington Post. Renomovaný americký plátok sa odvoláva na interné dokumenty, s ktorými prišli do kontaktu jeho redaktori.

Išlo vraj o dlhodobú a zároveň aj starostlivo utajovanú obchodnú spoluprácu, kde boli predmetom záujmu nemalé zisky. Niektoré média to označujú za „tajnú operáciu“ giganta. Preto sme o nej počuli až v týchto dňoch, hoci trvala viac ako 8 rokov.

3G sieť, cez ktorú je možné sledovať ľudí

Tajná operácia Huawei nepozostávala však iba z jedného alebo dvoch, ale hneď z viacerých komplexných aj menej komplexných projektov. Všetky sa podľa dostupných informácií točili okolo 3G infraštruktúry pre mobilnú sieť, ktorú technologicky zaostalá ázijská krajina potrebovala vybudovať.

Objednávateľ, Severná Kórea, však od Huawei mala vyžadovať, aby bola 3G sieť nastavená tak, aby vláda mohla sledovať svojich občanov. Práve strach zo sledovania občanov je jedným z hlavných faktorov, prečo sa Huawei dostal do takej situácie, v ktorej sa ocitol.

Huawei mal pritom v oficiálnych dokumentoch označovať Severnú Kóreu ako „A9“, aby nikto nezistil, o akého klienta ide.

Kolaborácia s ďalšou spoločnosťou

S budovaním mala gigantovi pomáhať ďalšia čínska spoločnosť. Volá sa Panda International Information Technology a ako píše CNBC, sčasti ju vlastní samotná Čína. Prsty si do toho teda s najväčšou pravdepodobnosťou namočila i čínska vláda, aby tak pomohla Huawei zostať v utajení.

Hovorca výrobcu spotrebnej elektroniky tieto obvinenia, samozrejme, rázne odmietol. V opačnom prípade by mali čo dočinenia s porušovaním medzinárodných obchodných sankcií, ktoré už dlhšiu dobu trápia Severnú Kóreu. Huawei totiž na výstavbu 3G siete v Severnej Kórei použil americké súčiastky, čo je zakázané.