Úvod Výrobcovia Huawei Donald Trump povolil americkým firmám, aby obchodovali s Huawei

Donald Trump povolil americkým firmám, aby obchodovali s Huawei

Čínska spoločnosť môže nateraz voľne dýchať.

0

Americkým spoločnostiam bude opäť dovolené obchodovať s Huawei, ohlásil včera Donald Trump na tlačovej konferencii, informoval Bloomberg.

Ide o prekvapivý zvrat v situácii, ktorú odštartovalo rozhodnutie amerického prezidenta z mája tohto roka, keď čínsku firmu spolu s jej dcérskymi spoločnosťami nechal zapísať na čiernu listinu.

Trump svoje rozhodnutie oznámil počas samitu G20 v japonskej Osake. „Americké spoločnosti môžu predávať svoje produkty Huawei,“ povedal. „Mám na mysli produkty a zariadenia, pri ktorých nehrozí bezpečnostné riziko,“ špecifikoval. Momentálne nie je jasné či ide len o hardvérové produkty alebo sa uvoľnený prístup týka aj softvéru.

Povedal som, že je to v poriadku. Sú to americké spoločnosti, ktoré vyrábajú úžasné produkty. Mimochodom, ide o veľmi komplexné záležitosti. Súhlasil som, že im dovolím predávať zariadenia, aby americké firmy mohli pokračovať,“ povedal Trump pre Bloomberg. Americké firmy ako Intel a Xilinx mali za Huawei lobovať už od mája 2019.

Huawei je pre americké firmy obrovským zákazníkom. Len v roku 2018 si čínsky gigant objednal čipy od Intelu, Qualcommu a Micronu za 11 miliárd dolárov.

Čína začiatkom týždňa zdôraznila, že aby došlo k ústupkom, bude od USA požadovať oslobodenie Huawei, čo sa nakoniec stalo.

Huawei je stále na čiernej listine

Huawei aj napriek ústupkom Trumpa ostáva na čiernej listine firiem, s ktorými majú americké spoločnosti zakázané spolupracovať. Americká vláda zatiaľ nespravila oficiálne rozhodnutie, ktoré by ho z tohto nepriaznivého zoznamu odstránilo. Trump okrem toho povedal, že Huawei stále považuje za bezpečnostné riziko.

O Huawei vieme veľa, stále o ňom diskutujeme. Nechcem však teraz zachádzať do detailov, nemyslím si, že je to na mieste. Necháme si to na neskôr,“ vysvetlil.

Vyzerá to však tak, že USA a Čína nakoniec upustia od neúprosnej obchodnej vojny. Nové sankcie, ktoré mali začať platiť od začiatku budúceho roka Spojené štáty americké stiahli. Čína, naopak, prisľúbila, že od amerických farmárov začne nakupovať viac poľnohospodárskych produktov.

S prezidentom Si Ťin-pchingom sme mali veľmi dobrý rozhovor, vlastne výborný, povedal by som, že výborný, tak dobrý, ako to len išlo,“ povedal Trump pre BBC. „Hovorili sme o mnohých veciach a sme späť pri pôvodnom pláne, tak uvidíme, kam nás dostane“.

Späť v hre

Huawei môže obnovenie kontaktov a spoluprác s americkými firmami trvať len niekoľko dní. Všetko bude záležať od toho, ako rýchlo sa USA postaví k odobratiu Huawei z čiernej listiny. Huawei má vraj dosť súčiastok na tri mesiace nepretržitej výroby zariadení, takže ešte stále má čas. Súčiastky by firme mali začať dochádzať až v polovici augusta.

Huawei však bude aj napriek prípadnému zrušeniu zákazu čeliť enormným finančným stratám. Podľa odhadov analytikov môže ísť tento rok až o 30 miliárd dolárov. Do tejto sumy sa však nezapočítalo poškvrnenie dobrého mena v očiach spotrebiteľov. Huawei mal pôvodne budúci rok poraziť Samsung a po dlhých rokoch nadvlády sa tak stať najväčším výrobcom smartfónov na svete.

Dobré správy pre majiteľov Huawei zariadení

Majitelia Huawei zariadení si taktiež môžu vydýchnuť. Ak sa situácia skutočne obráti k lepšiemu, Huawei bude spolupracovať s Google a najnovší Android 10 Q prinesie na mnohé zo svojich zariadení.