Úvod Zaujímavosti Satelity StarLink nám budú robiť problémy, tvrdia astronómovia

Satelity StarLink nám budú robiť problémy, tvrdia astronómovia

0

Aj keď sú internetové satelity Starlink skutočne užitočné, nie každý sa musí stotožňovať s ich pobytom vo vesmíre. Satelity totiž údajne môžu astronómom spôsobiť nepríjemné problémy.

Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics vypozoroval, že internetové satelity sú dosť „žiarivé“ (či svetlé) a môžu byť problémom pre astronómiu ako takú. Podľa jeho tvrdenia by sa konštelácia 12 tisíc satelitov dokázala veľmi nepríjemne pohrať s nočnou oblohou, teda aspoň s ľudským pohľadom na ňu.

Príliš veľké obavy

Problém však nakoniec zrejme nebol taký vážny ako si všetci spočiatku mysleli. Satelity sú síce svetlejšie, avšak astronómii nespôsobujú žiadnu ujmu.

Starlinky majú na orbite zotrvať nanajvýš 5 rokov. Sám Elon Musk sa dokonca postaral o to, aby konštelácia satelitov (viď. video nižšie) už nenastala. Ďalej astronómov uisťuje, že im satelity ani v budúcnosti nebudú spôsobovať žiadne nepríjemnosti. Rozhodol sa dokonca aj poprosiť svoj tím o to, aby zredukoval odrazivosť „potencionálnych vesmírnych škodcov“.

Prídu vám satelity na videu nižšie príliš svetlé? Vyjadrite svoj názor v diskusii nižšie.