Úvod Výrobcovia Huawei Takto by mal vyzerať operačný systém od Huawei, naznačujú prvé screenshoty

Takto by mal vyzerať operačný systém od Huawei, naznačujú prvé screenshoty

Huawei robí všetky potrebné kroky pre to, aby mohol svoj operačný systém nasadiť aj v Európe.

2

Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa vyostruje, čo pocítil aj čínsky výrobca smartfónov, Huawei. Ten sa, bohužiaľ, dostal na čiernu listinu Spojených štátov amerických, čo znamená, že s nimi nemôže obchodovať. Huawei o možnom riziku vedel už dávno, preto od roku 2012 vyvíja vlastný operačný systém známy ako Hongmeng OS.

Asi vás neprekvapí, že takýto názov operačného systému by vo svete neuspel, preto ho mal Huawei neskôr zmeniť na ArkOS, čo znie podstatne lepšie. Ako však bude vyzerať a aký vôbec bude? Na internete sa objavili prvé údajné screenshoty pochádzajúce práve zo spomínaného ArkOS.

Patent v Európe

Informácie pochádzajú z Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO), kde sa približne pred dvoma týždňa objavila nová žiadosť o pridelenie patentu a ochrannej značky od Huawei. Súčasťou žiadosti sú aj označenia ako „Huawei Ark OS,“ „Huawei Ark,“ „Ark“ a „Ark OS“. To teda viac menej potvrdzuje, že operačný systém od Huawei bude skutočne niesť označenie Ark.

Screenshoty z patentovej prihlášky ArkOS

K prihláške boli priložené aj screenshoty, ktoré poukazujú na fakt, že operačný systém, z ktorého pochádzajú, bol v čase nasnímania v ranej fáze. Či už Huawei od tohto dizajnu postúpil nateraz ostáva otázne, no ak by sme si mali tipnúť, tak by sme povedali, že určite.

Screenshoty z patentovej prihlášky ArkOS

Huawei momentálne stále pracuje s „plánom B“. Ten spočíva v tom, že Huawei stratí prístup k plnohodnotnému Androidu a preto musí rýchlo vytvoriť svoj vlastný ekosystém. Jeho súčasťou by mala byť aj náhrada za Google Play, ktorá je známa ako Huawei AppGallery.

Či skutočne dôjde k nasadeniu Ark OS sa ukáže v polovici augusta, keď čínskej firme vyprší dočasná licencia, ktorú mu udelili úrady USA.