Úvod Zaujímavosti FOTO: Budú takto vyzerať ľudia v roku 2100? Poznačení máme byť technológiami!

FOTO: Budú takto vyzerať ľudia v roku 2100? Poznačení máme byť technológiami!

25

Moderné technologické vymoženosti so sebou neprinášajú len príjemné veci, ale aj nemalé zdravotné komplikácie. Vedci po celom svete už popísali niekoľko vážnych zdravotných problémov, ako napríklad „technologický krk“ vznikajúci pri nadmernom namáhaní krčných stavcov pri pozeraní do telefónu.

To ale samozrejme nie je všetko. Zabudnúť nemôžeme ani na syndróm karpálneho tunela či nadmerné namáhanie očí spôsobené pozeraním do monitorov či displejov.

Mindy
Mindy je zväčša extrémnym príkladom toho, čím trpia ľudia už dnes.

Ako by sa všetky tieto nepriaznivé vplyvy na ľudské zdravie mohli podpísať na výzore človeka, ktorý bude žiť, povedzme o 100 rokov? Presne túto otázku si položila spoločnosť TollFreeForwarding, ktorá sa rozhodla vytvoriť 3D model ženy budúcnosti.

Mindy má niekoľko zvláštnych „vylepšení“. Medzi nimi sú zhrbený chrbát, hrubší krk, sms-ková ruka či menší mozog

Zhrbený chrbát, hrubší krk a menší mozog

Žena z roku 2100 sa volá Mindy a už na prvý pohľad je jasné, že s ňou niečo nie je v poriadku. Hneď ako prvé si môžete všimnúť zhrbený chrbát, ktorým trpia mnohí, ktorí hodiny sedia za počítačom v kancelárii. Prehliadnuť sa nedá ani hrubý krk, ktorý vznikol práve nadmerným skláňaním hlavy smerom k displeju smartfónu. Krčné svalstvo sa vyvinulo tak, aby čo najviac znížilo poškodenie spôsobené zlým držaním tela.

Tam to však nekončí.

Mindy má hrubšiu lebku, ktorá ju má ochrániť pred žiarením z telefónov, ktoré mnohí stále považujú za vážny problém pre ľudské zdravie. Zároveň došlo k zmenšeniu mozgovej kapacity. Prečo, pýtate sa? Najnovšie výskumy poukazujú na to, že sedavá práca u ľudí skutočne znižuje mozgovú kapacitu.

Mindy
Ruka je neustále zovretá. Lakeť je prirodzene v 90-stupňovom uhle.

SMS-ková ruka

Azda najbizarnejšou adaptáciou je neustále zovretá dlaň s lakťom ohnutým do 90-stupňového uhla, čo malo byť spôsobené neustálym držaním smartfónu v ruke.

Spôsob, akým držíme naše telefóny, môže v určitých miestach spôsobovať napätie výsledkom čoho sú potom „smskové pazúry“ a „90-stupňové lakte,“ ktoré sú taktiež známe ako syndróm kubitálneho tunelu,“ vysvetľuje doktorka Nikola Djordjević.

Mindy
Viečka sú navrhnuté tak, aby filtrovali nepriaznivé modré svetlo, resp. svetlo s príliš vysokou intenzitou

Dvoje viečka a špeciálna šošovka

Pri poslednej adaptácii Mindy zašli jej tvorcovia najďalej. Mindy má totiž dva páry viečok, ktoré sú navrhnuté tak, aby filtrovali modré svetlo z technologických zariadení.

Ľuďom sa môžu vyvinúť väčšie vnútorné viečka, ktoré budú slúžiť na filtráciu príliš silného svetla. Alternatívne môžeme očakávať, že sa ľudská šošovka vyvinie tak, aby sama od seba filtrovala modré svetlo a do oka pustila len zlomok modrého svetla,“ vysvetlil Kasun Ratnayake z University of Toledo.

Telo Mindy je jednoznačne „prehnané“. Ide však o krásny príklad toho, čím si prechádzajú tela nás, moderných ľudí, ktorí sa s telefónmi a počítačmi lúčime len veľmi ťažko. Mindy je extrémny príklad navrhnutý tak, aby šokoval. Aj napriek tomu ide o zaujímavú vizuálnu reprezentáciu neustále zásadnejšieho výskumu dopadov moderných technológií na ľudské zdravie.