Úvod Novinky Čína odkazuje USA: Ste obyčajní vydierači, plánujeme pomstu!

Čína odkazuje USA: Ste obyčajní vydierači, plánujeme pomstu!

20

Obchodná vojna neutícha, práve naopak. Čína po novom označila Spojené štáty americké za ekonomického hegemóna, ktorý vraj terorizuje iné krajiny v prospech svojich vlastných záujmov. Ich správanie nehodlajú akceptovať a už čoskoro by mali vytiahnuť z rukáva veľké eso.

O akú ekonomickú odplatu pôjde, zatiaľ presne nevieme, no v kuloároch sa šušká o obmedzení exportu vzácnych nerastov. Ak by tak predsa len bolo, americkí výrobcovia hi-tech produktov, ako sú napríklad procesory, môžu mať v neďalekej budúcnosti značné problémy. Po prerušení dodávok totiž prídu o značnú časť ich súčasných ziskov, pretože nebudú mať z čoho vyrábať.

Keďže Čína patrí medzi najväčších vývozcov spomínaných nerastov, tento potenciálny krok zatrasie celým technologickým priemyslom, nielen spoločnosťami z USA. Sú však obeťou sofistikovanej šikany, tak im údajne nezostáva iná možnosť, ako vytiahnuť sľúbené eso.

Uviedol to hovorca čínskeho Ministerstva zahraničných vecí pre CNN, ktorý označil ich politiku za „typický ekonomický terorizmus, ekonomickú hegemóniu a ekonomický unilateralizmus.“ 

Jeho slová zazneli len krátko po tom, čo Čína upozornila Spojené štáty americké na prichádzajúcu odvetu. Obmedzenie exportu môže byť teda už za dverami.