Úvod Novinky Čína pokračuje v ofenzíve: Vytvorí vlastný čierny zoznam, kde budú americké firmy

Čína pokračuje v ofenzíve: Vytvorí vlastný čierny zoznam, kde budú americké firmy

7

Čína už čoskoro plánuje vytiahnuť z rukáva svoje veľké eso. Má ísť o odplatu za krok Spojených štátov amerických, ktorý znemožnil gigantovi Huawei spolupracovať alebo obchodovať s americkými spoločnosťami. Preto ich chcú teraz odstrihnúť od lukratívneho čínskeho trhu, kde zarábajú nemalé peniaze.

Kvôli tomu vznikne takzvaný čierny zoznam, kde podľa dostupných informácií zahrnú „zahraničné firmy, organizácie alebo jednotlivcov, ktorí nerešpektujú trhové pravidlá, porušujú kontrakty alebo vytvárajú blokádu či prerušili dodávky čínskym firmám kvôli nekomerčným účelom“.

Za týmito ostrými slovami stojí hovorca čínskeho Ministerstva obchodu Geo Feng, informuje web Global Times.

Avizovaný zoznam by mal teda primárne vzniknúť kvôli opatreniam USA, preto ho budú tvoriť prevažne americké spoločnosti. Očakáva sa, že v ňom zahrnú gigantov ako Intel, Qualcomm, ARM, NVIDIA alebo Microsoft. Ak by tak nakoniec predsa len bolo, môžu prísť o celkom slušnú kôpku peňazí.

Rovnako sa ale dá očakávať obmedzenie prístupu k vzácnym nerastným surovinám Číny, ktorá je momentálne jedným z najväčších vývozcov. Bez nich sú výrobcovia procesorov a ďalších kľúčových komponentov pre počítače alebo smartfóny stratení, pretože bez materiálu nič nevyrobia.

Apple je zrejme mimo ohrozenia. Keďže spoločnosť nespolupracovala a ani žiadnym spôsobom neobchodovala s Huawei, nehrozí mu, že sa ocitne na čiernom zozname. V opačnom prípade tu existuje šanca, že stratí až okolo 30 percent z jeho celkových tržieb.

Zmienka o zozname zaznela len krátko po tom, čo svet obletela správa o slovnom útoku hovorcu čínskeho Ministerstva zahraničných vecí na adresu Spojených štátov amerických. Lu Kang ich pred pár dňami označil za ekonomických teroristov a hegemónov.