Úvod Výrobcovia Huawei Aj bez USA: Huawei získal od 30 krajín povolenie vybudovať 5G sieť

Aj bez USA: Huawei získal od 30 krajín povolenie vybudovať 5G sieť

8

Aj napriek obrovskej mašinérii, ktorá spôsobuje Huawei nemalé problémy, tu máme jednu pozitívnu novinku. Gigant totiž stihol medzičasom uzavrieť až 46 komerčných kontraktov, ktoré mu umožňujú vybudovať vysoko-rýchlostné 5G siete. Dokopy tu hovoríme o 30 rôznych krajinách po celom svete.

Vysoký dopyt po infraštruktúre musia ale odrážať aj kapacity, v čom je vraj spoločnosť Huawei číslo jedna. Ako ona sama tvrdí, vyrobiť viac ako 100 000 základňových 5G staníc nestihla do dnešného dňa ani jedna konkurencia. A to ju radí na samotný vrchol telekomunikačného priemyslu.

O aké krajiny konkrétne ide, nevieme. Okrem Číny je na zozname aj Rusko, od ktorého má Huawei už niekoľko dní zelenú. Nedávno obletela internet správa, kde spomínali uzatvorenie kontraktu medzi najväčším miestnym mobilným operátorom MTS a čínskym gigantom. Sieť by mala fungovať v priebehu roka 2020.

Európa je otázna

Ako ste už nepochybne postrehli, európske krajiny sú poslednú dobu pod obrovským tlakom Spojených štátov amerických. Všetko kvôli technologicky pokročilej 5G infraštruktúre od Huawei, ktorú chceli mnohí európski operátori použiť na vybudovanie svojich mobilných sietí piatej generácie.

USA na čele s Donaldom Trumpom tvrdia, že technika môže byť využitá nielen na rýchly prenos dát, ale aj na zneužitie čínskymi tajnými službami. Tie si podľa nich brúsia zuby na možnosť odchytávať starostlivo zacielené dáta, čo môže v konečnom dôsledku ohroziť nielen národnú bezpečnosť danej krajiny, ale i národnú bezpečnosť samotnej Ameriky.

Napríklad také Nemecko už dostalo varovný signál. Ak sa im nepodvolí, prestanú s ním zdieľať tajné informácie. Je teda otázne, či v spomínanom zozname figurujú i európske krajiny. S najväčšou pravdepodobnosťou áno.