Úvod Novinky Žijú v budúcnosti: 5G v Južnej Kórei už využíva štvrť milióna zákazníkov

Žijú v budúcnosti: 5G v Južnej Kórei už využíva štvrť milióna zákazníkov

0

Siete 5. generácie ponúkajú približne 10-násobne vyššiu prenosovú rýchlosť, lepšiu odozvu a sú pripravené pracovať s najmodernejším komunikačnými prístrojmi a zariadeniami internetu vecí.

5G siete vstupujú do komerčnej prevádzky postupne. Zatiaľ sa s nimi stretneme v technologicky vyspelých krajinách, časom sa však rozšíria aj do ďalších krajín a častí sveta. U nás si zatiaľ o 5G sieťach môžeme iba rozprávať.

V takej Južnej Kórei už ale spustili komerčnú prevádzku prvých 5G sietí, ktoré si našli svojich zákazníkov. Podľa kórejskej spravodajskej agentúry využíva 5G siete v tejto krajine 260 000 zákazníkov operátorov.

100 000 predplatiteľov hlási operátor Korea TelecomSK Telecom a LG Uplus si rozdelili ostatných 160 000 zákazníkov. Spustenie novej technológie do komerčnej prevádzky sa, samozrejme, neobišlo bez komplikácií.

samsung galaxy s10 5G
Predstavenie Samsung Galaxy S10 5G

Zo začiatku zákazníci hlásili problémy s pripojením s prvým 5G smartfónom Samsung Galaxy S10 5G. Pokrytie 5G sieťou v súčasnosti posilňuje už 54 000 základových staníc.

5G pokrytie nájdete v Južnej Kórei len v hlavnom meste v Soule. Vzhľadom na technologické renomé tejto časti sveta môžeme predpokladať, že sa budú dynamicky rozširovať.

Ešte ale potrvá, kým sa z 5G sietí stane bežný zaužívaný štandard. V našich končinách by sa mohlo s novou infraštruktúrou 5. generácie experimentovať už tento alebo budúci rok. Aspoň v to veríme.