Úvod Zaujímavosti Predaj smartfónov síce klesá, no Huawei aj napriek tomu raketovo rastie

Predaj smartfónov síce klesá, no Huawei aj napriek tomu raketovo rastie

0

Výrobcovia inteligentných mobilných telefónov dodali svojim zákazníkom v prvom štvrťroku 2019 menší počet zariadení než v rovnakom období minulého roka. Pokles je relatívne mierny a dotkol sa významných značiek.

Podľa agentúry Strategy Analytics ide o pokles na úrovni 4 percent. Pesimistickejší výsledok predkladá IDC – podľa jej trhových štatistík dosiahol pokles mínus 6,6 percenta. Autori pripomínajú, že objem dodaných smartfónov klesol už šiesty štvrťrok po sebe.

Strategy Analytics naopak vidí trh s inteligentnými mobilnými telefónmi ako stabilizovaný. Do budúcnosti predpovedá pozitívny vývoj, ktorý má byť podporený zvýšeným dopytom po produktoch vo veľkých krajinách, hlavne v Číne a v Indii.

Spoločnosť Huawei aktuálny štvrťročný pokles príliš zaujímať nemusí. Výrobca svojim odberateľom dodal podstatne viac smartfónov ako v Q1 2018. Experti oboch spoločností ponúkajú mierne odlišné výsledky, ktoré nájdete v tabuľkách nižšie.

smartfony
Foto: strategyanalytics.com

Huawei sa tak ukotvil na druhej pozícii v rebríčku najväčších výrobcov smartfónov. Významnejší pokles ale zaznamenalo kalifornské Apple, no neobišlo ani kórejský Samsung, ktorý však na trhu stále neohrozene kraľuje.

smartfony
Foto: IDC

Z dlhodobejšieho hľadiska bude trhu priať rozmach 5G technológií, skladacích zariadení s ohybnou obrazovkou, ale aj vývoj v oblasti mobilných fotoaparátov, ktoré sú rok od roku stále dokonalejšie.