Úvod Zariadenia Kam so starým mobilom? Zbavte sa ho ekologicky, zmysluplne a hlavne jednoducho

Kam so starým mobilom? Zbavte sa ho ekologicky, zmysluplne a hlavne jednoducho

Buďte zodpovední.

0
Foto: Marek Urba/TECHBYTE.sk

S kúpou nového mobilného telefónu musí užívateľ zároveň riešiť, čo so starým. Ak je stále dobrý a funkčný, môže ho predať, posunúť niekomu z rodiny alebo si ho nechá ako rezervu v prípade neočakávaného poškodenia toho nového. 

Postupom času sa však v domácnosti vie nazbierať aj niekoľko mobilných telefónov a smartfónov, ktoré jednoducho nikomu neslúžia a zaberajú miesto v zásuvke či inom úložnom priestore.

Starý mobilný telefón je elektronický odpad a do bežného komunálneho odpadu určite nepatrí. Obsahuje ťažké kovy, ich zlúčeniny a toxické látky, ktoré sa na skládke začnú v priebehu času uvoľňovať do okolitého prostredia.

Ak sa takto stretne pár miliónov nefunkčných zariadení, kontaminácia pôdy a vody je viac ako iba reálna. Ekologická likvidácia nepoužívaných, starých alebo nefunkčných mobilných telefónov je dnes dostupná, jednoduchá a rýchla. 

stare mobily

Zariadenie môžete odniesť do zberného dvora alebo predajne, kde ste ho pôvodne kúpili. Následne bude postúpené na ekologickú recykláciu. Drahé kovy a ďalšie suroviny obsiahnuté v komponentoch sa využijú opätovne vo výrobe, napr. pri tvorbe šperkov.

Staré mobily u nás vo veľkom zbiera Orange. Robí to už 7 rokov a v minulom roku nazhromaždil až jednu celú tonu batérií zo 75 333 zariadení. Starý mobil stačí jednoducho zobrať a odniesť ho do niektorej z pobočiek operátora. Určite okolo niektorej raz za čas prejdete. 

Okrem toho, že prispejete k životnému prostrediu a k poriadku vo vašej domácnosti, pomôžete aj inak. Orange za každý odovzdaný mobil daruje 50 centov občianskemu združeniu VAGUS, ktoré pomáha ľuďom bez domova.

Do konca mája môžete navyše vyhrať Huawei P20. Ďalšie detaily nájdete TU, na stránkach spoločnosti Orange, ktoré sa venujú spoločenskej zodpovednosti.