Úvod Výrobcovia Huawei Huawei má veľký problém: Prišiel o Android a Google služby

Huawei má veľký problém: Prišiel o Android a Google služby

0

Americký prezident Donald Trump podpísal 16. mája nariadenie, ktorým okrem iného zakázal americkým firmám predávať hardvérové a softvérové technológie spoločnosti Huawei a jej dcérskym firmám. 

Opatrenia americkej vlády vyplývajúce z obavy o národnú bezpečnosť môžu mať pre čínsku spoločnosť ďalekosiahle negatívne následky. Ako informovala agentúra Reuters a ďalšie popredné zdroje, Google môže na základe novo zavedených opatrení americkej vlády odstrihnúť Huawei od svojich služieb.

Android

Smartfóny a tablety spoločnosti Huawei používajú operačný systém Android, ktorý by mohli slobodne používať aj naďalej. Tento operačný systém totižto spadá do kategórie tzv. open-source riešení so slobodným prístupom.

Android v surovej podobe môže v podstate využívať akákoľvek technologická spoločnosť. Čo však už pod licenciu otvoreného zdroja nepatrí, sú služby spoločnosti Google, ktoré sú úzko previazané s operačným systémom Android v podobe, v akej ho poznáme.

Spoločnosť Google je americkou firmou, podobne ako Intel či Qualcomm, ktorých by sa logicky mali týkať nariadenia zavedené americkou vládou. V tomto prípade hrozí, že Google odstaví zariadenia spoločnosti Huawei od softvérových a bezpečnostných aktualizácií, obchodu Google Play, elektronickej pošty Gmail, vyhľadávania a mnohých ďalších služieb.

Ak by Google takýto krok vykonal, mobilný biznis spoločnosti Huawei by na celosvetovom trhu dostal ťažkú ranu veľkým kalibrom. Výnimkou je len Čína, kde služby spoločnosti Google nie sú dostupné.

Súčasní používatelia

Ak by, zatiaľ čisto teoreticky, Google skutočne odstrihol Huawei od svojich služieb, týkať by sa to nemalo zariadení, ktoré sú už momentálne dostupné na trhu. Používatelia súčasných mobilných zariadení by tak dostávali softvérové aktualizácie aj naďalej.

Rovnako by mohli využívať všetky služby spoločnosti Google a v podstate by sa pre nich v tomto smere nič nezmenilo. Reštrikcie by sa dotkli budúcich produktov, napríklad modelu Huawei Mate 30 Pro, ktorý má byť predstavený niekedy na jeseň.

Je viac ako isté, že o smartfóny bez oficiálnej podpory služieb Google a softvérových aktualizácií by asi len málokto prejavil záujem. Na vyhľadávanie Google, Gmail a veľa iných riešení sú užívatelia zvyknutí po celom svete.

Zákazníci by sa jednoducho presunuli ku konkurencii, napr. k produktom od Apple alebo Samsungu, ktoré spolu s Huawei okupujú prvé priečky svetového rebríčka najpredávanejších výrobcov smartfónov.

Huawei si vyvíja vlastné čipsety Kirin, má vlastný 5G modem a údajne má mať pripravenú aj alternatívu k operačnému systému Android. To však s najväčšou pravdepodobnosťou stačiť nebude.

Huawei v minulom roku nakúpil od amerických firiem tovar – súčiastky a technológie v hodnote asi 11 miliárd dolárov. Opatrenia tak neublížia iba Huawei, ale aj domácim firmám, pre ktoré je biznis s druhým najväčším výrobcom smartfónov určite hodnotný.

USA vs. Čína

Prísnejšie opatrenia voči Huawei boli zavedené na pozadí dlhotrvajúcej obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Americká vláda začiatkom mája zvýšila clá na dovoz čínskych tovarov z 10 na 25 percent.

Čína na margo zvýšených ciel vyjadrila poľutovanie a oznámila, že bude nútená podniknúť odvetné opatrenia. Donald Trump sa má budúci týždeň stretnúť v Japonsku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Kroky namierené proti spoločnosti Huawei môžu americkému prezidentovi slúžiť ako takzvaná „páka“, ktorá mu zabezpečí lepšiu vyjednávaciu pozíciu v rozhovoroch s čínskym prezidentom.

Vývoj situácie budeme sledovať.