Úvod Zaujímavosti Hry pre mobily sú podľa nového prieskumu obľúbenejšie než konzoly a počítače

Hry pre mobily sú podľa nového prieskumu obľúbenejšie než konzoly a počítače

2

To, že sú hry pre inteligentné mobilné telefóny čoraz populárnejšie asi nie je nová informácia. Organizácia Entertainment Software Association sa v najnovšom prieskume pozrela, ako si stoja v porovnaní s hrami pre počítače a konzoly.

Organizácia ESA síce vykonala svoj prieskum na americkom trhu, no napriek tomu môže byť dobrým ukazovateľom trendov aj pre ostatné regióny sveta. Podľa prieskumu sú mobilné hry v USA obľúbenejšie ako hry pre konzoly a počítače.

Hrami pre smartfóny si kráti čas 60 % hráčov, ktorí sú do nich ochotní investovať čoraz viac prostriedkov. Oproti minulému roku vzrástli výdavky o 20 % a oproti roku 2015 až o 85 %.

Drvivá väčšina prostriedkov smeruje na nákup samotnej hry alebo obsahu v nej. Len časť pokrýva príslušenstvo a špecializovaný hardvér. V prípade mobilných zariadení môže ísť hlavne o rôzne bezdrôtové ovládače.

Honor Play
Honor Play a PUBG Mobile

Čo sa týka veku, priemerný hráč – muž má 32 rokov. V prípade žien je vekový priemer o niečo vyšší – 34 rokov. Hrám vo všeobecnosti sa venuje 164 miliónov Američanov, čiže asi 65 % americkej populácie.

Aj keď sú mobilné hry v USA obľúbenejšie, rebríčku najpredávanejších hier minulého roka dominujú hlavne tituly určené pre konzoly a počítače.

  1. Call of Duty: Black Ops III
  2. Red Dead Redemption II
  3. NBA 2K19
  4. Madden NFL 19
  5. Grand Theft Auto V

Výkon smartfónov je každým rokom väčší a väčší, vďaka čomu si môžeme užívať čoraz prepracovanejšie a obsiahlejšie hry, a to aj v online priestore pre viacerých hráčov. Smartfón má každý užívateľ pri sebe a môže sa tak hrať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek.

gamepad
Foto: Engadget

Budúcnosť herného priemyslu navyše smeruje do cloudu. Na to, aby ste si zahrali náročnú hru, už nebudete potrebovať drahý hardvér alebo konzolu. Hru budete streamovať podobne ako film či hudbu.

Šéf spoločnosti Qualcomm menom Cristiano Amon si dokonca myslí, že PlayStation 5 a Xbox Scarlett (Two) budú poslednými konzolami od Sony a Microsoftu.