Úvod Aplikácie Google Chrome bude tmavý celý: Do čiernej sa prezlečú celé webstránky

Google Chrome bude tmavý celý: Do čiernej sa prezlečú celé webstránky

1

Čo sa týka tmavého režimu v prehliadačoch, aktuálne poznáme dve formy jeho funkcionality.

Prvou je jednoduché invertovanie farieb, ktoré síce sem-tam škodí dizajnu danej stránky, no obecne sa dá považovať za funkčnú. Druhá forma spočíva v tom, že stránky sami zistia, či je alebo nie je v systéme aktivovaný tmavý režim, čo ich donúti svoj vzhľad prispôsobiť.

A práve do tej druhej skupiny (metódy či formy) spadá aj Google Chrome. Vývojári pracujú na implementácii funkcie „prefers-color-scheme“, ktorá sa prvýkrát objavila ako súčasť prehliadača Safari na macOS Mojave.

Ako funguje?

Nový tmavý režim umožňuje stránkam prispôsobiť sa aktivovanému režimu (napr. zmena pozadia z bielej farby na čiernu). Keď sa teda operačný systém používateľa prepne do tmavého režimu, rovnako sa príslušný režim aktivuje aj v prehliadači.

Túto funkciu sa rozhodla do svojho prehliadača implementovať aj Mozilla. Doraziť by mala spolu s Firefox 67.

Čo to znamená pre vývojárov webových stránok?

Vývojári webových stránok budú musieť zapracovať na implementácii tmavého režimu, a to pomocou media query „prefers-color-scheme“. Pokiaľ bude daná webová stránka disponovať touto implementáciou, prehliadač si sám vyberie, ktorý režim bude použitý. Rozhodujúce bude buď nastavenie prehliadača, alebo nastavenie systému.

Je však dôležité poznamenať, že tmavý režim na webových stránkach je v prípade prehliadača Chrome ešte stále čerstvou novinkou, ktorá sa aktuálne nachádza v štádiu vývoja. Ešte teda potrvá nejaký ten čas, kým k nám dorazí v plnej, funkčnej a predovšetkým stabilnej verzii.