V čase, keď sa medzi sebou výrobcovia predbiehajú, ktorý telefón ponúkne viac megapixelov, väčšie priblíženie či väčšiu kapacitu batérie, môže byť náročné vybrať si telefón, ktorý zvládne všetko a zvládne to výborne.

Samsung koncom februára ukázal svoju zbraň proti konkurencii – Galaxy S10+. Ide o zariadenie, do ktorého putovali najlepšie komponenty a najlepší softvér, aký Samsung v danom čase ponúkal. Tam to ale neskončilo. Samsung sa o zariadenie stará aj naďalej, vďaka čomu sa za posledné 2 mesiace zmenil na zariadenie, ktoré si len veľmi ťažko hľadá konkurenciu.

Keď som v ruke držal Galaxy S8 a Galaxy S9, teda vlajkové lode spred jedného, resp. dvoch rokov, vedel som, že ešte musia „dozrieť“. Samsung proces dozrievania ukončil predstavením rodiny zariadení Galaxy S10, medzi ktoré patrí aj mnou testovaný Galaxy S10+.

Galaxy S10+: Špecifikácia

  • Displej: 6,4-palcový Dynamic AMOLED, Gorilla Glass 6, HDR10+
  • Čipset: Exynos 9820, osemjadrový
  • Grafický čip: Mali-G76
  • Pamäť: 8 GB RAM, 128GB/256GB/1TB úložisko
  • Fotoaparáty: 12 Mpx + 12 Mpx + 16 Mpx vzadu, 10 Mpx + 8 Mpx vpredu
  • Batéria: 4 100 mAh

Samsung Galaxy S10+: Dizajn

Samsung v roku 2019 aj napriek tlaku konkurencie odolal výstrednému dvojtónovému prevedeniu zadnej strany, za čo som mu celkom vďačný. Po malej revolúcii z minulého roka má podobný dizajn zadnej strany azda každý druhý telefón, čo z raz unikátnej záležitosti spravilo vec natoľko bežnú, až mi nepríde tak atraktívna ako kedysi. Dizajn Galaxy S10+ starne ako víno.

Samsung Galaxy S10+: Displej, ako žiaden iný

Po 2 mesiacoch s Galaxy S10+ sa moje oči rozmaznali natoľko, že pri pohľade na akýkoľvek iný displej ako ten vlajkový z dielne juhokórejských mágov mám pocit, že mi na ňom niečo chýba. Pri pohľade na hodnotenia expertov zisťujem, že to nie je len pocit. Aj napriek tomu, že Samsung dodáva displeje aj pre konkurenciu, si to najlepšie, pochopiteľne, necháva pre svoje vlastné produkty. Nikde to nie je tak viditeľné ako pri Galaxy S10+. Stačí ho položiť vedľa vlajkových modelov konkurenčných smartfónov a okamžite zistíte, o koľko je lepší.

Keď už sa bavíme o displeji, ide o 6,4-palcový panel s QWHD+ rozlíšením (2 960 x 1 440). Toto rozlíšenie si však musíte zapnúť v nastaveniach, keďže smartfón v predvolenom stave obsah zobrazuje v rozlíšení 2 280 x 1 080, teda vo Full HD+.

Mnohí sa ma pri prvom pohľade na Galaxy S10+ pýtali, či mi nevadí oválny otvor v displeji. Po pár mesiacoch so zariadením môžem s kľudným svedomím potvrdiť, že to pri používaní absolútne nevadí. Podobne, ako si mozog zvykne na to, že máte na sebe oblečenie si zvykne aj na otvor v displeji a pri bežnom používaní ho už nebude vnímať.

Samsung Galaxy S10+ má na rozdiel od minuloročnej verzie nový Dynamic AMOLED displej (oproti Super AMOLED), ktorý so sebou prináša významné vylepšenia. Mne osobne najviac nepomohol ani vyšší jas, ani HDR10+. Vzhľadom, na to, že do telefónu pozerám aj večer, a teda aj pred spaním, citeľne lepšie spím aj vďaka zníženiu modrého svetla, ktoré je preukázané ako škodlivé. Narúša totiž prirodzený systém uspávania a aj samotný spánok.

Dynamic AMOLED na Galaxy S10+ produkuje menej modrého svetla, čo si možno nevšimnete hneď, no verte mi, že z dlhodobého hľadiska ide o veľmi príjemnú zmenu.

Galaxy S10+: Viac kamier, viac pohľadov na svet

Samsung tento rok do vlajkových modelov pridal jeden senzor navyše. Ku klasickému (hlavnému) senzoru a zoom senzoru sa pridáva aj ultraširokouhlý snímač, ktorý robí to, čo by ste čakali. Dokáže odfotiť snímku tak, ako ju vidia vaše oči.

  • Hlavný senzor: 12 Mpx, 26 mm, f/1.5 – f/2.4, 1/2,55“ senzor, 1.4µm pixely
  • Zoom senzor: 12 Mpx, 52 mm, f/2.4, 1/3,6“ senzor, 1.0µm pixely, 2x optický zoom
  • Ultraširokouhlý senzor: 16 Mpx, 12 mm, f/2.2, 1.4µm pixely
  • Selfie senzor: 10 Mpx, 26 mm, f/1.9, 1.22µm pixely, Dual Pixel, PDAF
  • Selfie senzor: 8 Mpx, 22 mm, f/2.2, 1.22µm pixely, hĺbka záberu

Osobne sa mi najviac páči hlavne fakt, že Galaxy S10+ ako vlajkový model ponúka fotoaparát, ktorý vám umožňuje zachytiť naozaj všetko. Buď je to klasický záber, portrét alebo skupinová fotka či záber krajinky, ktorý by ste bez ultraširokouhlého fotoaparátu jednoducho nezachytili.

Okrem toho sa samozrejme môžete spoľahnúť aj na ďalšie funkcie, ktoré vyplývajú z bohatej foto výbavy. Tak napríklad, nechýba možnosť zachytiť video v 4K (3 840 x 2 160) rozlíšení pri 60 FPS, video so štandardom HDR10+, AI optimalizácia scén podobná tej, ktorú nasadil Huawei a oveľa, oveľa viac.

Veľkým vylepšením, ktoré používam takmer denne je aj funkcia dynamického zaostrenia, pri ktorej už nemusíte byť vzdialení aspoň 1,5 metra od foteného subjektu. To bol problém hlavne pri snahe odfotiť menšie veci, pri ktorých dynamické zaostrenie nedávalo zmysel.

Parádne sa správajú aj selfie fotoaparáty, ktoré sú tentokrát dva. Ten hlavný má 10 Mpx rozlíšenie a ponúka 2 režimy. Jeden klasický a druhý širokouhlý. Druhý, 8 Mpx senzor, mapuje hĺbku záberu, vďaka čomu vie Galaxy S10 ponúknuť portrétový režim aj pri fotení selfie záberov.

Celkovo som s fotoaparátom na Galaxy S10+ nadmieru spokojný. Samozrejme, nemá 10x priblíženie ani nočný režim, ktorý hraničí s kúzlením, no funguje spoľahlivo a hlavne, viem sa naň spoľahnúť. Aj preto bol Galaxy S10+ v mojom vrecku vždy, dokonca aj vtedy, keď som testoval iný smartfón.

20190324_103755
20190326_201306
20190327_091442
20190411_115248
20190411_122904
20190411_123919
20190411_130702
20190323_150200
20190323_201540
20190420_143715
20190507_162503

Samsung Galaxy S10+: Odomykanie ako z budúcnosti

Samsung, ako vôbec prvý výrobca smartfónov, s Galaxy S10 a S10+ na scénu priniesol ultrazvukový snímač odtlačkov prstov. Na prvý pohľad možno nie je celkom jasný rozdiel medzi snímačom v S10+ a snímačom v konkurenčných modeloch, no rozdiel tam je a je obrovský.

Ultrazvukový snímač funguje na báze vysielania ultrazvukových vĺn, ktoré sa odrážajú od štruktúry bruška prsta a tým vytvárajú presný 3D obraz, ktorý len veľmi ťažko oklamete. Na druhej strane je tu optický snímač, ktorý musí pri odomykaní zažiariť jasné svetlo, pomocou ktorého odfotí 2D obraz prstu, ktorý ani zďaleka nie je tak bezpečný.

Navyše, ultrazvukový snímač dokáže fungovať aj vtedy, keď máte mokré alebo vlhké prsty, čo pri optickom snímači nefunguje. So snímačom odtlačkov som však spočiatku nebol veľmi spokojný a ako sa neskôr ukázalo, spokojný s ním tak úplne nebol ani Samsung. Na Galaxy S10+ postupne prichádzali aktualizácie, ktoré ho zakaždým vylepšili až do takej podoby, v akej ho nájdeme dnes. Funguje tak rýchlo, že iným spôsobom ako odtlačkom telefón vôbec neotváram.

Samsung Galaxy S10+: Výkon, batéria a zvyšok výbavy

Pri kúpe vlajkovej lode sa zákazník spolieha nielen na bezchybné konštrukčné spracovanie zariadenia, ale aj na to, čo dokáže. Najväčšiu zásluhu na výkone zariadenia má jednoznačne čipset, teda srdce smartfónu. Modely, ktoré sa predávajú na Slovensku poháňa procesor Exynos 9820 s ôsmimi jadrami, ktorý je vyrobený 8 nm výrobným procesom.

To, že je procesor dosť výkonný si v praxi nevšimnete. A to je presne pointou top modelov. Všetko, čo na nich spustíte, pôjde presne tak, ako to vývojári hier či aplikácií chceli. Nevšimnete si jediného záseku, nevšimnete si spomalenia alebo zaváhania. Presne takýto priebeh mali moje 2 mesiace usilovného testovania Galaxy S10+.

Výkonu dosť pomáhala aj 8 GB operačná pamäť RAM, ktorá v sebe dokáže ponechať dostatočne veľký počet otvorených aplikácií, aby multitasking nerobil žiaden problém. No a nakoniec, 128 GB úložisko, ktoré sa dá rozšíriť o stovky gigabajtov v podobne microSD karty. Ak by som S10+ opísal ako malý počítač, dosť by som ho podcenil.

Neskutočnú radosť mi robí aj výdrž batérie, pri ktorej sa ešte predsa len dá čosi zlepšovať, no ponúka neporovnateľne lepší zážitok než Galaxy S9 z minulého roka. Celý pracovný deň jej nerobil žiaden problém, no na viac ako deň by som sa reálne nespoliehal. Platí to hlavne vtedy, keď okrem telefonovania pozeráte videá alebo sa hráte hry.

Samsung Galaxy S10+: Android 9 Pie a One UI

Samsung pred príchodom rodiny zariadení Galaxy S10 spravil jednu z najdrastickejších zmien používateľského rozhrania vôbec. Namiesto Samsung Experience sa nám pod prsty dostal vyváženejší a rozumnejšie navrhnutý One UI. Výsledkom je menej otravných upozornení, lepšia organizácia nastavení a nové ikonky.

Z praktického hľadiska sa telefón používa podstatne jednoduchšie, pretože sa všetky prvky, ktoré vyžadujú interakciu nachádzajú v spodnej časti obrazovky, teda presne tam, kde sa nachádza palec. Z prostredia, ktoré momentálne ponúka Samsung sa mi len veľmi ťažko zvyká na iné prostredia, ktoré ponúka napr. Huawei či Xiaomi. Opäť, vaše skúsenosti sa môžu meniť, mne jednoducho viac zavoňalo riešenie od Samsungu.

Samsung Galaxy S10+: Verdikt po 2 mesiacoch testovania

Ó, áno. Viac takýchto telefónov, prosím. Posledných pár rokov sme si navykli na funkcie, ktoré predávajú prostredníctvom titulkov v publikáciách. Viac všetkého bez jasného smeru alebo reálneho využitia. Samsung elegantne a rozumne pridal presne to, čo využijete v skutočnom svete, nie len pred kamarátmi na káve, keď im budete ukazovať funkcie, ktoré už potom nikdy nevyužijete.

Aj napriek tomu, že na Galaxy S10+ určite nájdeme niekoľko vecí, ktoré sa dajú vylepšiť sa naň môžete spoľahnúť. Ponúka neprekonateľnú kvalitu spracovania, vynikajúce fotoaparáty, výkon na všetky hry a aplikácie a kopu príslušenstva.

No a aby som nezabudol, servisnú sieť aj u nás, na Slovensku. Nie je nič horšie, ako keď sa vám pokazí telefón a vy alebo obchod, z ktorého ste ho kupovali, ho musí posielať do zahraničia. Samsung vám je schopný opraviť zariadenie do niekoľkých hodín/dní priamo u nás. A to je niekedy na nezaplatenie.