Úvod Výrobcovia Huawei DISKUSIA: Toto sú dve možnosti, ktoré rozhodnú o osude Huawei

DISKUSIA: Toto sú dve možnosti, ktoré rozhodnú o osude Huawei

4

Gigant Huawei sa ocitol na križovatke, ktorá ovplyvní jeho budúcnosť. Na stole sú dve možnosti. Buď sa Čína dohodne so Spojenými štátmi americkými a on získa stratený prístup k plnohodnotnému Androidu, microSD či Wi-Fi štandardu, alebo bude musieť ísť vlastnou cestou.

Americký prezident nedávno naznačil, že môže byť súčasťou novej obchodnej dohody medzi spomínanými krajinami. A to i napriek tomu, že spoločnosť Huawei popri tom označil za „veľmi nebezpečnú“. Donald Trump má teda v rukách veľmi silnú páku, akou vie dosiahnuť to, o čo mu v tomto prípade ide. Prinútiť Čínu, aby poslúchala.

Už počas svojej prezidentskej kampane sľúbil Američanom skoncovanie s nekalými obchodnými praktikami Číny, ktorá podľa jeho tvrdení „dlhodobo zneužíva nefungujúci medzinárodný systém“. Kameňom úrazu sú miestne zákony, pretože vraj umožňujú čínskym spoločnostiam, aby beztrestne kradli duševné vlastníctvo zahraničných spoločností a označovali ho za svoje.

Dlho teda netrvalo a po jeho zvolení odštartovala obchodná vojna. Tá vyústila až do bodu, kedy bola jednému z najväčších čínskych výrobcov spotrebnej elektroniky odobraná príležitosť spolupracovať alebo obchodovať s americkými spoločnosťami. Huawei pred niekoľkými dňami stratil možnosť využívať v rámci operačného systému Android služby Google, používať certifikované Wi-Fi čipy a aj slot, kam sa vkladajú microSD karty.

Existujú dve možnosti

Huawei má teraz dve možnosti. Keď ho nezachráni potenciálna dohoda medzi USA a Čínou, vďaka ktorej by opäť mohol poháňať svoje smartfóny plnohodnotným Androidom, bude musieť ísť svojou vlastnou cestou. Druhá možnosť je však pomerne riskantná.

Pokiaľ sa krajiny nedohodnú, musí pristúpiť na plán B, čo znamená, že operačný systém spoločnosti Google nahradí vlastným riešením. O Huawei OS sme už čo-to počuli. Otázne teraz zostáva iba to, ako tento strategický krok ovplyvní predaje. Služby internetového giganta, ako je Google Play, sú pre amerických alebo európskych spotrebiteľov enormne dôležité, kvôli čomu môže prísť o slušný zárobok.

Rovnako je otázne, ako sa popasuje s odobranou microSD či Wi-Fi certifikáciou.

O osude spoločnosti Huawei sa rozhodne v priebehu nadchádzajúcich mesiacov. Do vypršania dočasnej licencie od Google zostáva niekoľko týždňov, takže je ešte relatívne dosť času na to, aby sa napätá situácia upokojila.

Aký je váš názor? Zachráni Huawei nová obchodná dohoda alebo pristúpi na plán B?