Úvod Novinky Android Android 10 Q konečne prináša funkciu, ktorá tu mala byť už poriadne...

Android 10 Q konečne prináša funkciu, ktorá tu mala byť už poriadne dávno

4

Ak nevyužívate skutočne objemný dátový balíček od operátora, na bezdrôtové WiFi pripojenie zrejme nedáte dopustiť. Skôr ako sa k tej či onej WiFi pripojíte, potrebujete najskôr získať heslo, pokiaľ je teda sieť zabezpečená tak ako má byť.

Asi už každý z vás niekomu položil otázku: „Aké máte heslo na WiFi?“ Pri návšteve u niekoho doma obvykle začne hľadanie hesla zapísaného niekde v poznámkach alebo hostiteľ otočí router, kde je na jeho zadnej strane prístupové heslo obvykle napísané.

Komplikovaný a nepohodlný spôsob už v novej verzii Android 10 Q nebude potrebný. Operačný systém konečne podporuje zdieľanie prístupu k WiFi sieťam prostredníctvom QR kódu alebo jednoduchého textu.

Užívateľ, ktorý sa chce k sieti pripojiť, kód jednoducho naskenuje fotoaparátom svojho smartfónu.

QR kod

Áno, touto funkciou už disponujú zariadenia niektorých výrobcov smartfónov, napr. tie od Huawei či Xiaomi.

V nastaveniach zariadenia s OS Android 10 Q stačí ťuknúť na jednu z uložených WiFi sietí, zvoliť Zdieľať a potvrdiť zdieľanie odtlačkom prsta alebo PIN kódom. Následne sa zobrazí QR kód.

Praktická je aj druhá možnosť – heslo sa po vyvolaní zdieľania zašifruje ako obyčajný text, ktorý sa ľahko opíše. Táto voľba padne vhod vlastníkom zariadení, ktoré nie sú schopné čítať QR kódy.