Úvod Huawei Huawei Mate X NAŽIVO so skladacím Huawei Mate X: Takto vyzerá budúcnosť smartfónov!

NAŽIVO so skladacím Huawei Mate X: Takto vyzerá budúcnosť smartfónov!

1

Huawei Mate X je skladací smartfón, o ktorom sa hovorilo už niekoľko rokov. Zariadenie, ktoré doteraz žilo len v našich predstavách sme spoznali už počas MWC 2019. Počas uplynulého víkendu sme s ním mohli stráviť pár chvíľ, čo nám dalo dosť času na to, aby sme si o ňom vytvorili prvotný názor.

Na Huawei Mate X ste sa mohli pozrieť počas technologického festivalu IXPO, kde sme ho našli aj my. Vďaka spolupráci s Huawei sme ho však mali možnosť zobrať do vlastných rúk a skutočne otestovať, aký pevný je kĺb, ktorý ohýba displej meniaci 6,6“, resp. 6,38“ smartfón na plný, 8“ tablet. No a výsledok je skutočne zaujímavý.

Huawei Mate X: Výbava a cena

Huawei Mate X je, čo sa výbavy týka, plnotučné zariadenie s čipsetom Kirin 980, 8 GB RAM, 4 500 mAh batériou, 5G konektivitou a úložiskom, ktoré by zahanbilo aj niektoré notebooky.

S bohatou výbavou prichádza aj „bohatá“ cena. Huawei bol ešte pár rokov dozadu známy cenovo dostupnými smartfónmi, čo sa pri Mate X jednoznačne mení. Huawei nám potvrdil, že cena Mate X bude na Slovensku v septembri atakovať hranicu 2 500 €, čo rozhodne nie je málo. Skladací smartfón ako tento však nie je určený pre bežných spotrebiteľov.

Huawei Mate X: Dizajn a displej

Huawei Mate X je skladací smartfón, ktorého displej skladáte opačným smerom ako pri Galaxy Fold. To v praxi znamená, že aj pri zloženom stave máte prístup k displeju, ktorý zaberá celú prednú plochu. Samsung Galaxy Fold, na druhú stranu, pri zloženom stave ponúka len 4,6“ displej s hrubými rámikmi.

Na zadnej strane sa nachádza malé tlačidlo, ktoré zaisťuje to, aby telefón držal v zloženom stave. Po stlačení sa displej uvoľní a vy ho môžete rozložiť na 8“ FullView tablet. Mate X, pochopiteľne, využíva OLED displej, ktorý dokáže vypínať niektoré pixely alebo rovno celé časti svojho displeja. To znamená, že keď sa na telefón budete pozerať v zloženom stave, zvyšná časť veľkého displeja bude vypnutá, vďaka čomu bude šetriť energiu. Zvyšné pixely sa rozsvietia až keď ho rozložíte.

Späť však k dizajnu. Na „zadnej“ strane sa nachádza vertikálna základňa, v ktorej sú uložené tri fotoaparáty, ktoré majú byť rovnaké ako na Huawei P30 Pro. Pri krátkom teste sme to potvrdili zoomom na bratislavský hrad, ktorý pri Mate X vyzeral rovnako ako pri P30 Pro. Či bude rovnaká foto výbava aj pri finálnej verzii, pochopiteľne zatiaľ nevieme.

Na bočnej strane konštrukcie sa nachádzajú tlačidlá pre ovládanie hlasitostitlačidlo pre vypnutie a zapnutie zariadenia, v ktorom je ukrytý snímač odtlačkov prstov. Huawei tvrdí, že snímač odtlačkov prstov nemohli integrovať priamo do displeja, pretože skladací displej je novou technológiou, pri ktorej to zatiaľ nefunguje. Sme si však istí, že prídu na to, ako ho tam dostať.

Na spodnej strane nájdeme ešte USB C port pre nabíjanie a dátový prenos súborov.

Huawei Mate X: Najväčšia slabina

Skladacie smartfóny musia mať aj pohyblivé časti, ktoré môžu byť pri tak drahých smartfónoch celkom veľkým „kazítkom“. Pri teste sme ale nemali pocit, že by to mal byť pri Mate X veľký problém. Pánt bol pevný, miestami až príliš. Pri skladaní sme sa ničoho neobávali, zuby mi začali škrípať až vtedy, keď som sa blížil k maximálnemu stavu rozloženia na 8“ tablet. Mal som pocit, ako by bolo veľmi reálne ho vystrieť až príliš a ohnúť ho druhým smerom. Verím, že je to len „blbý“ pocit, no bol tam.

Huawei nám potvrdil, že Mate X v laboratórnych testoch hravo zvládol 100 000 ohnutí, čo nám dáva vieru, že na rozdiel od Galaxy Fold prežije aj v reálnych podmienkach v rukách reálnych ľudí. Laboratórnym testom však prešiel aj Fold, preto zatiaľ nebudeme skákať k záverom.

Azda najväčšou slabinou Mate X je odolnosť displeja, resp. jej nedostatok. Skladacie smartfóny totiž musia mať plastové OLED panely, ktoré sa dajú poškrabať oveľa jednoduchšie než displeje prekryté sklom. Vzhľadom na dizajn Mate X, kde je displej smartfónu vpredu, vzadu a dokonca aj na jednom boku bude práve možnosť poškriabania najväčším rizikom. Huawei zatiaľ nemá puzdro, ktoré by Mate X dokázalo chrániť, teda, ak nepočítam klasickú ponožku.

V tomto smere určite vyhráva Galaxy Fold, ktorého rozkladací displej chráni vonkajšia konštrukcia.

Huawei Mate X: Fotoaparáty

Pri displeji, ktorý zaberá skutočne celú prednú stranu musel Huawei spraviť niekoľko ústupkov týkajúcich sa hlavne fotoaparátov. Tak napríklad, na prednej strane zariadenia v rozloženom stave nenájdete predný fotoaparát. Pre odfotenie selfie ho tak musíte zložiť a až tak sa odfotiť.

To je na druhej strane super riešenie, keďže zadné fotoaparáty sú takmer vždy oveľa kvalitnejšie, než tie predné. No a skladanie telefónu nezaberie viac než sekundu či dve.

Zaujímavým trikom, ktorým disponuje Mate X pri fotení je, že hľadáčik vidí fotograf aj fotografovaný človek. Ak budete fotiť vašu polovičku, ktorá si dá na pekným fotkách záležať, nemusíte jej/mu fotku ukazovať až po odfotení. To, ako bude záber vyzerať si pozrieť letným pohľadom na zadnú stranu zariadenia.

Huawei Mate X: Batéria a zvyšok výbavy a softvér

V Huawei Mate X sa nachádzajú dve batérie s kombinovanou kapacitou 4 500 mAh, čo je opäť o niečo viac ako pri Galaxy Fold. Batéria v Huawei však musí poháňať väčší displej, čo naznačuje, že výdrž môže byť nižšia, resp. podobná.

Jedna vec v ktorej sú Huawei naozaj špecialisti je nabíjanie batérie. Mate X podporuje až 55 W nabíjací výkon (P30 Pro má 40 W), ktoré je schopné nabiť 85 % batérie z 0 % za 30 minút.

Na Mate X beží upravená verzia Androidu s EMUI, ktorá sa správala prekvapivo dospelo a plynule. Prostredie sa plynule menilo z telefónu na tablet a späť. Pochopiteľne, Huawei má na optimalizáciu softvéru pár mesiacov k dobru, takže hodnotiť softvér v tejto podobe by nebolo fér. Zatiaľ to však vyzerá tak, že sú na veľmi dobrej ceste.

Huawei Mate X: Je toto budúcnosť?

Stráviť čas s Huawei Mate X bolo pre mňa, technologicky vždy hladného človeka, niečo špeciálne. Bolo to niečo, čo som pri telefónoch nezažil veľmi dlhú dobu, resp. naposledy vtedy, keď som si pred desiatimi rokmi vymenil telefón s Windows Mobile za telefón s plnohodnotným Androidom.

Huawei Mate X je dobre postavený smartfón, ktorý je tenučký aj v zloženom stave, má výkon hoden vlajkovej lode, 5G konektivitu, šialene rýchle nabíjanie a foto výbavu, ktorá je tým najlepším, čo sa dá kúpiť. Má aj pár slabín, na ktoré si buď zvykneme alebo úplne zvrhnú vidinu niekedy vlastniť takýto smartfón.

Displej je mäkký a ľahko sa poškriabe, čo môže byť pri reálnych podmienkach používania celkom problém. Na pocit pôsobí tak, ako by ste naťahovali igelit, čo taktiež nepridáva pocitu z prémiovosti. Toto všetko však prebíja fakt, že v rukách držíte telefón, ktorý je hoden 21. storočia.

Dať za telefón 2 500 € však bude môcť len pár vyvolených zákazníkov. Uvidíme teda, s čím príde Huawei budúci rok, v čase, keď by technológia skladacích smartfónov mohla byť lacnejšia. Prvá polovica 2019 však dokazuje, že nás čaká obrovská revolúcia, ktorá sa začína rysovať už teraz.

Za čas strávený s Mate X ďakujeme spoločnosti Huawei.

Fun fact: Jeden prototyp Mate X momentálne stojí 20 000 €!