Úvod Zariadenia Legendy sú stále v kurze: Máš niektorý z týchto telefónov? Môžeš parádne...

Legendy sú stále v kurze: Máš niektorý z týchto telefónov? Môžeš parádne zarobiť!

3

Či už ich preslávil šoubiznis alebo niečo diametrálne odlišné, päť nižšie uvedených vykopávok z mobilného priemyslu má dnes hodnotu, aká sa môže rovnať hodnote podaktorým moderným smartfónom. Niektoré sa totiž predávajú aj za niekoľko stoviek eur.

Pokiaľ teda nejaký funkčný model náhodou ešte stále vlastníte a potrebujete nejaký ten finančný obnos navyše, tak je podľa všetkého skvelý čas na to, aby ste ich posunuli ďalej. Samozrejme, ak to neponáhľa, postupom času ich hodnota kus porastie, čiže s troškou trpezlivosti môžete zarobiť ešte trošku viac.

O aké kúsky teda ide? Web PhoneArena vo svojom rozsiahlejšom článku zhrnul prehľad legendárnych mobilných telefónov, dnes považovaných za zberateľské kúsky, od viacerých gigantov vrátane Apple, ktoré si v bazároch z určitých dôvodov držia až prekvapivo vysoké cenovky. Poďme však rovno k veci.

Nokia 8110

Tak tento kúsok je podľa môjho skromného názoru tou najväčšou legendou zo všetkých. Kto by predsa nepoznal ikonickú Nokiu 8110, aka banán, z kultového filmu Matrix? Tento mobil preslávilo predovšetkým jeho v tej dobe unikátne konštrukčné prevedenie so skrytými tlačidlami a mierne zaobleným tvarom, preto pripomínal spomenuté ovocie.

Nie je teda asi ani žiadnym prekvapením, že sa dnes dá na webe eBay zaobstarať za sumu pohybujúcu sa od niekoľkých desiatok až po niekoľko stoviek eur. Všetko záleží už iba od toho, v akej je kondícii.

FOTO via PhoneArena

iPhone 2G

Úplne prvý telefón z dielne kalifornského jabĺčka, ktorý v roku 2007 odštartoval novú éru mobilného priemyslu. iPhone s 2G konektivitou sa okamžite po predstavení stal obrovským hitom po celom svete a vďaka tomu spopularizoval dovtedy nevídanú dotykovú technológiu Multitouch. Steve Jobs ju dokonca nazval aj mágiou.

Dnes už ale ide iba o jednu zo základných veci výbavy každého jedného smartfónu, preto na tom už nie je absolútne nič magické. Prvý iPhone si však aj tak drží svoj cenový štandard, cena ešte nerozbaleného kúsku sa môže pohybovať až v tisíckach.

Samsung SPH-N270

Podobne ako Nokia 8800, aj tento model preslávila prítomnosť na plátnách kín či obrazovkách televízorov po celom svete, pretože sa objavil v pokračovaní kultového filmu. Jedinečný Samsung SPH-N270 so skrytým displejom držal a používal sám Morpheus, čo spolu s limitovaným množstvom (vraj presne 10 000 kusov) vystrelilo jeho cenovku až na zhruba 600 eur.

Samozrejme, niektoré sú drahšie, niektoré lacnejšie, takže opäť záleží, v akom stave mobilný telefón je.

FOTO via PhoneArena

Nokia 808 PureView

Špičkový objektív s ikonickou značkou Carl Zeiss, xenónový blesk, veľký AMOLED displej s dotykovými kapacitami alebo až 41 megapixelov, z čoho však bolo efektívnych iba 38. Presne tak, Nokia 808 PureView bola v čase, kedy prišla na pulty obchodov, maximálnou bombou. Každý ju chcel, pretože sľubovala revolúciu v mobilom fotení, čo však, samozrejme, nakoniec nenastalo.

Tak či tak, dnes by ste si vedeli jeden takýto legendárny kúsok v dobrom stave zaobstarať za pár stoviek.

Nokia 8800 Arte Carbon

Zatiaľ, čo Nokia 808 mala zameranú pozornosť na technologické inovácie, elegantná vysúvačka Nokia 8800 Arte Carbon ponúkala náklad prémiových materiálov. PhoneArena hovorí ako o nehrdzavejúcej oceli, tak aj o ľahkých či pevných uhlíkových vláknách alebo dokonca titáne.

Áno, a bolo to celkom logicky veľmi dobre vidieť aj na samotnej cenovke, ktorá dnes lieta od tých 400 až nad 1 000 eur. Ešte zabalený mobil by vám preto vedel hodiť celkom slušný balík, napríklad na zaplatenie parádnej dovolenky.