Úvod Výrobcovia Huawei Huawei P30: Prvé dojmy z menšieho súrodenca vlajkového modelu!

Huawei P30: Prvé dojmy z menšieho súrodenca vlajkového modelu!

Huawei P30 je menší z dvojice noviniek. To však hneď nemusí znamenať, že sa vôbec neoplatí.

0

Zatiaľ čo Huawei P30 Pro (recenzia čoskoro) je jednoznačne hlavnou hviezdou portfólia vlajkových lodí spoločnosti, zabudnúť netreba ani na menší Huawei P30, ktorý sa predáva aj v našich končinách. Mierne odlišná výbava, menší displej a ďalšie zmeny z neho robia viac než šikovnú voľbu, ktorú si môžu obľúbiť mnohí z vás. So zariadením sme strávili 3 dni, takýto dojem na nás zanechalo.

Huawei P30: Dizajn

Huawei P30 sa svojim dizajnom podobá na minuloročnú vlajkovú loď, Huawei P20 Pro. Je tu však jeden rozdiel, P30 má na zadnej strane o jeden snímač navyše, má iný blesk a hlavne, na prednej strane nemá hardvérové tlačidlo Domov. To Huawei odstránil a má na to veľmi dobrý dôvod. Snímač odtlačkov prstov, ktorý sa v tomto tlačidle skrýval schoval priamo do displeja.

Keď už sme pri prednej strane, Huawei P30 má klasický, rovný AMOLED displejmenší výrez v tvare kvapky. Zmien je ešte viac. Tak napríklad, na spodnej strane sa okrem USB C portu pre nabíjanie a prenos dát nachádza aj 3,5 mm výstup pre slúchadlá. To je pre mnohých, vrátane mňa, obrovská výhoda. Na pravom boku nájdeme tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapnutie/vypnutie displeja, hore len malinký otvor pre mikrofón a vľavo zas slot pre SIM a nanoSD kartu.

Huawei P30 je pri veľkosti 71,36 x 149,1 x 7,57 mm podstatne menšie, resp. spratnejšie zariadenie, než jeho väčší brat P30 Pro. Prirovnal by som ho ku „klasickému“ Galaxy S10. Do jednej ruky padne jednoznačne lepšie.

Huawei P30: Displej

Huawei P30 ponúka 6,1-palcový Full HD+ OLED displej s rozlíšením 2 340 x 1 080 pixelov. Za prvé tri dni, ktoré som so zariadením strávil môžem povedať, že ide o displej veľmi podobný tomu, ktorý je osadený v P30 Pro. Kvalitou sa síce nevyrovná Galaxy S10+, no sklamaní taktiež nebudete.

Huawei P30: Softvér a hardvérová výbava

Podobne ako Huawei Mate 20 Pro, aj Huawei P30 ponúka najnovší čipset z dielne čínskeho výrobcu. Spoľahnúť sa tak budete môcť na 7 nm čipset Kirin 980, ktorý disponuje dvoma jadrami špeciálne určenými pre prácu s umelou inteligenciou. S AI si rozumie aj používateľské rozhranie EMUI 9.1.

Pri bežnom používaní som nezaznamenal jediný zásek, no na finálny verdikt je ešte priskoro. Predsa len, 3 dni sú krátka doba.

Na jednu vec však ešte predsa len upozorním. Huawei P30 neponúka bezdrôtové nabíjanie. Nie je mi celkom jasné, prečo tomu tak je, také rozhodnutie však padlo, a tak P30 túto funkciu nemá.

Huawei P30: Fotoaparáty

Huawei P30 ponúka 40 Mpx SuperSpectrum senzor (s objektívom s clonou f/1.8), 16 Mpx ultraširokouhlý snímač (s objektívom s clonou f/2.2) a 8 Mpx zoom senzor (s objektívom s clonou f/2.4). Spoločne tak máte k dispozícii smartfón, ktorý je ako švajčiarsky nožík. Poradí si s každou situáciou a ešte k tomu s fantastickými výsledkami.

Trojitý fotoaparát disponuje 3x optickým a 5x hybridným zoomom, čo je v mojich očiach viac než dosť. Fotoaparát musíme otestovať podrobne, čo aj spravíme. Dôležité budú fotografie pri náročných podmienkach, ako napríklad za šera či v tme.

Huawei P30: Pýtajte sa!

Huawei P30 na prvý pohľad aj dotyk skutočne vyzerá vynikajúco. Vynikajúco vyzerá aj vedľa väčšieho P30 Pro či konkurenčného Galaxy S10+. Rovný OLED displej, tri fantastické fotoaparáty a výkon hoden vlajkovej lodi z neho robia lákavú voľbu.

Celkové hodnotenie prinesieme neskôr, nateraz sa nás však môžete pýtať na to, čo vás zauíma.