Úvod Zaujímavosti World Wide Web má 30 rokov. Kto stojí za revolučnou technológiou, ktorá...

World Wide Web má 30 rokov. Kto stojí za revolučnou technológiou, ktorá zmenila svet?

0

Pred 30 rokmi nastal okamih, ktorý navždy zmenil to, ako fungujeme, ako získavame informácie a ako komunikujeme. Vznikla totiž technológia WWW.

Tim Berners-Lee pred 30 rokmi publikoval materiál k novej technológii s označením „A large hypertext database with typed links“. Išlo o prvé plány na web, ktorý zahŕňal odkazy a stránky uložené na serveroch, medzi ktorými mohol používateľ plynule prechádzať, pričom dáta sa načítavali zo serverov.

CERN ako epicentrum inovácií

V dobe vzniku technológie WWW, ako ju poznáme, sa v CERNe už vtedy využívali protokoly TCP/IP, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou internetu. CERN bol a doteraz aj je centrom pre najväčšie vedecké objavy, takže fakt, že odtiaľ pochádza aj WWW nikoho neprekvapuje.

Berners-Lee na rovnakom mieste vyvinul aj prvý webový prehliadač. Zaujímavosťou je aj to, že mu k tomu pomohol výkonný počítač od NeXT, za ktorým stála menšia firma Steva Jobsa. Pekne prepojené, že?

Tim Berners-Lee postupne vyvinul aj protokoly HTTP (HyperText Transfer Porotocol) a HTML. K spusteniu prvých webových serverov mimo CERNu došlo až začiatkom roku 1991. Nám neostáva nič iné než tomuto šikovnému pánovi poďakovať za tak obrovský krok v informatizácii.