Úvod Zaujímavosti Toto bude obsahovať Android Q: Režim pracovnej plochy a ďalšie novinky

Toto bude obsahovať Android Q: Režim pracovnej plochy a ďalšie novinky

0

Desiata zostava operačného systému Android, zatiaľ označovaná ako Android Q, bude obsahovať veľa nových a pre užívateľov prospešných funkcií. Zatiaľ však máme dočinenia len s prvou beta verziou určenou pre zariadenia Google Pixel.

Android Q bude pre užívateľov dostupný v celkovo šiestich beta verziách. Tá stabilná, na základe ktorej budú výrobcovia zariadení pripravovať aktualizácie pre svojich zákazníkov, uzrie svetlo sveta až v treťom štvrťroku 2019, zrejme v auguste či septembri.

Všetky funkcie obsiahnuté v prvej beta verzii sa nemusia povinne ukázať v stabilnej zostave. Platí to aj opačne. V prvom vydaní určite chýba niekoľko prvkov, ktoré nájdeme až v stabilnej, resp. v jednej z nadchádzajúcich beta verzií.

Napriek tomu už prvé beta prevedenie Android Q pekne naznačuje, čo môžeme od novej verzie tohto operačného systému očakávať. Jeden z najnovších poznatkov zhrnuli vývojári z XDA.

android q
XDA Developers

Pomocou emulátora Android Studio sa autorom podarilo spustiť experimentálny režim pracovnej plochy, teda niečo ako Samsung DeX alebo rozšírené pracovné prostredie od Huawei. V jednoduchosti, po pripojení smartfónu k externému monitoru pomocou USB C – HDMI vodiča sa zobrazí užívateľské prostredie Android Q prispôsobené práve pre veľké monitory.

Toto prostredie je podľa prvých snímok zatiaľ strohé. Dúfame, že sa v nadchádzajúcich verziách dočkáme jeho rozvetvenia, ktoré by z režimu pracovnej plochy urobilo skutočne praktické riešenie pre prácu na veľkých monitoroch.

Android Q

Android Q Beta obsahuje viac zaujímavých noviniek. Hlbšie v systéme sú zakomponované nové gestá, ktoré sa zatiaľ bežným spôsobom aktivovať nedajú. Podstatné je, že by sa s nimi malo pracovať prirodzenejšie.

Tie, ktoré boli predstavené s operačným systémom Android P, sú predsa len trochu kostrbaté. Google nové gestá navyše spojí s efektnejšími animáciami. V hre je tiež dlho očakávaný tmavý motív užívateľského prostredia, funkcia pre nahrávanie diania na obrazovke, šetrič obrazovky či zdieľanie WiFi pomocou QR kódu.

android Q
XDA Developers

V nastaveniach nájdeme novú sekciu, kde sa budú nachádzať všetky možnosti a nastavenia, ktorá sa týkajú súkromia. Inovácie vzhľadu dobehnú upozornenia a ikony, zmeniť si budeme môcť farbu niektorých prvkov užívateľského prostredia a upravená bude časť zobrazujúca informácie o nainštalovaných aplikáciách.

Vylepšenia cielia aj na multimédiá alebo napr. povolenia pre prístup k údajom o umiestnení. Tie sme zhrnuli v predchádzajúcom článku. Niektorým užívateľom nebudú novinky v OS Android Q cudzie.

Užívateľské prostredia ako EMUI, MIUI alebo One UI od Samsungu sú nabité rôznorodou funkcionalitou, ktorá sa môže v niektorých prípadoch zhodovať s novinkami v OS Android Q. Ide napr. o spomenuté nahrávanie diania na obrazovke alebo režim pracovnej plochy.

Ako sme už uviedli, spoľahlivejší pohľad na celkový výsledok ponúknu posledné beta verzie OS Android Q, ktoré budú mať k stabilnej zostave podstatne bližšie. Prvá beta však pre orientačné účely slúži dobre.