Tohtoročný mid-range model P smart od spoločnosti Huawei patrí medzi smartfóny, ktoré ponúkajú tie najlepšie pomery medzi cenou a výbavou. Za približne dve stovky nadobudnete nielen dizajn vlajkovej lode, ale aj hardvér, ktorý zaručene nesklame ani náročnejšieho používateľa.

Výbava Huawei P smart totiž zahŕňa až 6,21-palcový LCD displej s relatívne jemným rozlíšením o hustote 415 pixelov na jeden palec, 3 400 mAh akumulátor s 10 W nabíjaním, duálny fotoaparát s clonou f/1.8 aj snímačom hĺbky, 16 (alebo 8) Mpx selfie a nechýba mu ani 3,5 mm port.

Smartfón k tomu všetkému váži iba 160 gramov, v čom má prsty nízkonákladové konštrukčné prevedenie z plastu. To však aj napriek tomuto faktu vzbudzuje dojem prémiového modelu z odolného skla. Predovšetkým vtedy, keď sa na jeho zadnú stranu pozriete prvýkrát.

Dizajn vlajkovej lode

Po rozbalení Huawei P smart som nechcel veriť vlastným očiam. Aurora Blue prevedenie mi z vizuálneho uhla pohľadu pripomínalo 500 až 600 eur drahé vlajkové lode a nie model, ktorý stojí 200 eur.

Menšie sklamanie prišlo až po tom, čo som zistil, že ide iba o pekne spracovaný plast. Mnohým milovníkom dostupnejšej strednej triedy niečo také však určite neprekáža, pretože sú na šetrenie výrobcu zvyknutí. V tomto prípade majú k dispozícii ešte aj prémiový dizajn.

Huawei P Smart
FOTO Marek Urban

Legendárny port

Huawei P smart má vo svojej spodnej časti konštrukcie miesto, kam môžete pripojiť váš 3,5 mm jack od slúchadiel alebo reproduktorov. Legendárny audio port ponúka čoraz menej nových modelov, takže môže často rozhodovať o tom, po čom potenciálni zákazníci nakoniec siahnu. Komu by sa chcela so sebou nosiť dodatočná redukcia alebo investovať do nového Bluetooth príslušenstva?

Huawei P Smart
FOTO Marek Urban

Malinký výrez

Aj keď sa tu bavíme o smarfóne za smiešnych 200 eur, jeho predná strana tak rozhodne nevyzerá. Displej Huawei P smart totiž dostal tak malý výrez, že mu ho závidia i niektoré high-end kúsky s podstatne vyššími cenovkami. Tvar kvapky je vzhľadom k príslušnej kategórii niečo naozaj neobvyklé.

Huawei P Smart
FOTO Marek Urban

Obrovský displej

Presne tak. Až 83,1 % prednej strany konštrukcie pokrýva obrovský 6,21-palcový LCD panel s Full HD+ rozlíšením. A to pre používateľa znamená, že má k dispozícii vyššie spomínaných 415 pixelov na palec, čo je v príslušnej cenovej kategórii dnešný štandard. Podobnú hustotu dostal napríklad i taký Redmi Note 7 Pro.

Huawei P Smart
FOTO Marek Urban

Nízka váha

Keďže je P smart vyrobený z jedného kusu odolného skla a plastu, tak váži iba 160 gramov. Konštrukciu teda v tomto prípade netvorí hliníkové unibody telo a ani druhý kus skla, ale materiál, ktorým sa spoločnosť Huawei snažila zredukovať náklady a tým pádom aj konečnú cenovku. Spomínaný konkurenčný model váži 186 gramov, čiže o slušných 26 gramov viac.

Huawei P Smart
FOTO Marek Urban